[RZEPIS] Jaglana Tarta z kremem orzechowo-kokosowym.

by - 9:18:00 PM



Jaglana Tarta z kremem orzechowo-kokosowym. 

SKŁADNIKI:
SPÓD:
- 200 g mąki jaglanej 
- 100 g musu kokosowego*
- 50 g ksylitolu 
- szczypta naturalnej wanilii 
- sok z 1/2 cytryny 
- 150 ml mleka sojowego**
GÓRA:
I.
- 50 g masło orzechowego 100% 
- 15 g rozdrobionych słonych fistaszków 
II. 
- 160 g mleczko kokosowego***
- 20 g ksylitolu 
- szczypta naturalnej wanilii
III. 
- 50 g gorzej czekolady. 

DODATKI:
- sylikonowa foremka o średnicy 20cm 
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
SPÓD:
1. Wszystkie składniki ze sobą zmiksuj, masę wyłóż na dno foremki i piecz około 20minut w 180oC do lekkiego zarumienienia.  
2. Spód po upieczeniu zostaw do wystygnięcia. 
GÓRA:
3. Masło orzechowe rozsmaruj na ostudzony spód i pokrusz rozdrobionymi orzeszkami. 
4. W kąpieli wodnej rozpuść gęstą część mleczka kokosowego, dodaj ksylitol i wanilię. 
5. Rozpuszczoną i ostudzoną masę wylej na orzeszki. 
6. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladą i ozdób ją tartę, według uznania. 
7. Tartę schowaj na kilka godzin (lub noc) do lodówki, do całkowitego zastygnięcia masy kokosowej. 

* Mus kokosowy możesz zastąpić każdym innym "twardym" tłuszczem: olejem kokosowym, masłem orzechowym, masłem roślinnym itp itd...
** Mleko sojowe możesz zastąpić każdym innym roślinnym, lub zwykłym. 
*** Mleczko kokosowe trzymałam wcześniej 24 godziny w lodówce i 160 g to tylko oddzielona gęsta część, możesz użyć więcej lub mniej. 

[POST SPONSOROWANY] Jaglana tarta powstała z mąki od marki Incola, marka Incola specjalizuję się w produktach bezglutenowych, dostałam do wypróbowania kilka produktów ze sklepu, chętnie pokaże więcej przepisów bezglutenowych.
Wartości odżywcze w 1 z 8 kawałków:
Kilokalorie: 288
Białko: 6.5 g
Tłuszcz: 15 g
Węglowodany: 32 g
PODOBNE PRZEPISY:
Miętowa Tarta z czekoladą ( bez cukru, bez glutenu, wegańskie )


Malinowo - Czekoladowe ciasto ( bez pieczenia ) 

[RAW] Surowe ciasto czekoladowo - orzechowe ( orzechy włoskie ) [ bez cukru, bez glutenu, wegańskie ]

22 Komentarze

  1. O borze szumiący, a ja właśnie dziś zaczęłam słodyczowo-cukrowy detoks ;o

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda genialnie :) Lubię wypróbowywać nowe przepisy, więc może i z tym spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smakowicie. Malinowo-czekoladowa oraz miętowa z czekoladą, mniam najbardziej bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie przepisy to ja rozumiem, skorzystam na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyślij kawałek :) jestem mega ciekawa smaku takiej tarty

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie i profesjonalnie - jak produkt z najlepszej cukierni. A do tego zdrowa - więc same zalety :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudnie :) Pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie ! Nie robiłam jeszcze tarty. Chyba skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda fenomenalnie. Takiej tarty jeszcze nie jadlam. Z chęcią wypróbuję przepis. 😄

    OdpowiedzUsuń
  10. No przyznam, że aż zgłodniałam. prezentuje się świetnie i chyba nie jest trudna do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Spróbuję ją zrobić, ciekawe czy mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Poproszę kawałek tej tarty, wygląda cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  13. W końcu coś wegańskiego <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale pysznie to wygląda. Musze spróbować zrobić bo nawet nie ma dużo kalorii taki kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale mi narobiłaś smaczka na noc. Nie będę mogła teraz usnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda to niesamowicie smacznie, być może skuszę się w przyszłości.

    OdpowiedzUsuń
  17. Przecudnie wyglądają te ciacha z Twoich przepisów!

    OdpowiedzUsuń
  18. Rzeczywiscie wygląda przepysznie. Jeżeli jest jeszcze to zdrowy deser to tym bardziej chętnie go wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja nie lubię bardzo słodkich deserów więc ten z pewnością przypadłby mi do gustu

    OdpowiedzUsuń
  20. tarta jaglana...bardzo ciekawy pomysł. muszę wykorzystać ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. z mąki jaglanej jeszcze nic nie piekłam więc to coś nowego. wygląda przepysznie, spróbuję koniecznie

    OdpowiedzUsuń