ZERO WASTE - lunchbox'y i organizacja posiłków
Cześć.
Dziś chciałabym napisać kolejny post z serii ZERO WASTE, tym razem o lunchbox'ach oraz o organizacji posiłków, na końcu przygotowałam kilka zdjęć moich zestawów z wykorzystaniem rzeczy ze zdjęcia.
Produkty które używam na co dzień.
KeepCup Brew - 340 ml - kubek wykonany z twardego szkła, ten kubek jest mały i używam go codziennie rano, zabieram w nim herbatę lub kawę na drogę do pracy, jest szczelny.
To Go Coffe Cup - 400 ml - ten kubek nie jest szczelny więc zabieram go gdy mam pewność że jak wypiję kawę będę miała gdzie go odłożyć w "bezpieczne miejsce", prze to że ma podwójne szkło nie jest gorący przy zaparzeniu np: herbaty.
Szklanka butelka - używam ją do soków/koktajli lub zabieram mleko roślinne do pracy.
Termos SMILE STT - 300 ml - używam go w okresie jesienno-zimowym gdy chce mieć długo gorące napoje (trzyma ciepło 7-8 godzin).
Metalowe słomki - używam ich do zimnych napoi i drinków.
Thermos ThermoCafe Stainless - 500 ml - termos w którym nosze obiady, gdy nie mam kiedy ich odgrzać, trzyma ciepło do 8 godzin.
Pyrex Cook & Go - pojemnik który używam najczęściej do noszenia obiadów (nie przecieka).
35ml Dressing 4 Pack - małe pojemniki które używam do różnych sosów.
Szklany słoik 500ml - noszę w nim zupy/ kremy do pracy.
Szklany słoik 300ml - noszę w nim owsianki, różne musli/granole pokrojone owoce itp itd...
Mały szklany pojemniki - używam go do deserów/owoców lub innych małych dań.
Klika zdjęć wykorzystywania produktów w praktyce.
Dziś chciałabym napisać kolejny post z serii ZERO WASTE, tym razem o lunchbox'ach oraz o organizacji posiłków, na końcu przygotowałam kilka zdjęć moich zestawów z wykorzystaniem rzeczy ze zdjęcia.
Naukowcy przewidują że w 2050 roku w morzach będzie więcej plastikowych opakowań niż ryb!
Plastikowe "wyspy" nie przestają rosnąć, na świecie produkujemy coraz więcej śmieci. Może w przyszłości zamiast muszelek będziemy zbierać plastikowe śmieci ?:)
Teraz jest najlepszy czas aby to zmienić albo pomyśleć nad zmianami. Nie da się nie produkować śmieci w 100%, ale na pewno można to ograniczyć a jednorazowe produkty zamienić na produkty wielokrotnego użytku.
![]() |
Wielka "plama" śmieci u wybrzeży karaibskiej wyspy. Zdjęcia przerażają |
Produkty które używam na co dzień.
KeepCup Brew - 340 ml - kubek wykonany z twardego szkła, ten kubek jest mały i używam go codziennie rano, zabieram w nim herbatę lub kawę na drogę do pracy, jest szczelny.
To Go Coffe Cup - 400 ml - ten kubek nie jest szczelny więc zabieram go gdy mam pewność że jak wypiję kawę będę miała gdzie go odłożyć w "bezpieczne miejsce", prze to że ma podwójne szkło nie jest gorący przy zaparzeniu np: herbaty.
Szklanka butelka - używam ją do soków/koktajli lub zabieram mleko roślinne do pracy.
Termos SMILE STT - 300 ml - używam go w okresie jesienno-zimowym gdy chce mieć długo gorące napoje (trzyma ciepło 7-8 godzin).
Metalowe słomki - używam ich do zimnych napoi i drinków.
( pod każdą nazwą jest bezpośredni link do sklepu ) :)
Thermos ThermoCafe Stainless - 500 ml - termos w którym nosze obiady, gdy nie mam kiedy ich odgrzać, trzyma ciepło do 8 godzin.
Pyrex Cook & Go - pojemnik który używam najczęściej do noszenia obiadów (nie przecieka).
35ml Dressing 4 Pack - małe pojemniki które używam do różnych sosów.
Szklany słoik 500ml - noszę w nim zupy/ kremy do pracy.
Szklany słoik 300ml - noszę w nim owsianki, różne musli/granole pokrojone owoce itp itd...
Mały szklany pojemniki - używam go do deserów/owoców lub innych małych dań.
( pod każdą nazwą jest bezpośredni link do sklepu ) :)
Kilka zdjęć moich posiłków z wykorzystaniem rzeczy pokazanych w poście :)
Klika zdjęć wykorzystywania produktów w praktyce.
Pierwszy post z serii ZERO WASTE o moich kosmetykach znajdziesz tutaj -> Zero Waste - Codzienna Pielęgnacja |
26 Komentarze
Sama również do pracy zabieram takie pojemniki wielokrotnego użytku ;) Inu (Living in Magnolias)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo często robię sobie pojemniki do pracy, to wygodne i przede wszystkim smaczne, bo wiemy co się w nim znajduje :)
OdpowiedzUsuńhttp://kocimietkabeautyblog.blogspot.com/
Mysle, ze jak ktos robi "pudelkowe" jedzenie to jest to fajna rzecz :)
OdpowiedzUsuńJa miałam problem z lunchboxem dla syna, ale w końcu znalazłam odpowiedni
OdpowiedzUsuńByłam w tym roku w Azji, tam ilość plastiku po prostu przeraża. Śmiecie na plażach, w morzu. Niestety tam ludzie nie są tego świadomi jak zanieczyszczają środowisko. Na szczęście w większości restauracji są podawane bambusowe słomki. Sama przywiozłam takie opakowanie, są wielorazowego użytku. Co to pudełkowego jedzenia to świetna sprawa, sama również takie robie. A zdjęcia jedzenia - piękne i kolorowe :)
OdpowiedzUsuńSuper, że poruszyłas tak ważny temat. Brawo!
OdpowiedzUsuńElagancja-Francja... Więcej takich osób jak Ty, i dbamy wszyscy o naszą jedyną planetę. Super, podziwiam Twoją postawę.
OdpowiedzUsuńMasakra z tym plastikiem :( Też staram się jak najmniej go używać.
OdpowiedzUsuńBardzo mądry i przydatny wpis. Również jestem za ideą zero waste. Staram się jak najbardziej ograniczyć jednorazówki i korzystać z pojemników wielorazowego użytku. Super wpis!
OdpowiedzUsuńStaram się używać podobnych pojemników, chociaż przyznaję, że nie zawsze mi to wychodzi.
OdpowiedzUsuńLunchbox, super sprawa!
OdpowiedzUsuńMam, nosze w nich jedzenie do pracy.
OdpowiedzUsuńBardzo ważny i potrzebny artykuł. Zaczynając od siebie możemy krok po kroku wiele zmienić. :)
OdpowiedzUsuńU nas zaczęło się od szmacianych toreb, butelki szklanej na wodę, wielorazowych naczyń i wykorzystywania wszystkich produktów w domu do przygotowywania posiłków.
Usuńszklane opakowania są cieżkie aby je nosic ze sobą
OdpowiedzUsuńNie odczuwam aż tak dużej różnicy ( nosze plecak ), oprócz szklanych opakowań jest wiele innych: metalowe, bambusowe,.drewniane, plastikowe z recyklingu. ;)
UsuńUżywamy wielorazowych pojemników na drugie śniadania, bidonów i wielorazowych sztućców. Staram się też gotować bez resztek i wykorzystywać wszystko w kuchni.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie temat ważny, trzeba zwracać uwagę na konsekwencje naszego konsumpcjonizmu i życia w ogóle. Ale jakie apetyczne te zdjęcia posiłków ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za ten wpis :) zastanawiałam się nad zakupem pojemnika na obiady i termosu do pracy - podajesz świetne przykłady kompromisu pomiędzy jakością a ceną :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się idea "zero waste"! Sama korzystam z pojemników wielokrotnego użytku na śniadanie czy smoothie, muszę zgłębić temat :)
OdpowiedzUsuńTo jest przerażające, te śmieci. Szkoda że wymyślono plastikowe butelki, co brakowało szklankom? - szklanym pojemnikom.
OdpowiedzUsuńBardzo podobają mi się szklane "organizery"/pojemniki na jedzenie :) Świetny masz ten zestaw :)
OdpowiedzUsuńPlastikowe opakowania to duży problem. Niektórzy nie rozumieją, że niszczą też innych ludzi, wyrzucając takie odpady do oceanów. Plastikowe torebki są połykane przez ryby lub same szkodliwe substancje trafiają do ich wnętrz. Następnie ludzie zjadają te ryby, które są już zanieczyszczone. Bardzo ciekawa seria wpisów.
OdpowiedzUsuńMnie w kuchni również przydałaby się bardzo taka organizacja i posiłków i jedzenie. Mam nadzieję, że skorzystam sobie w jakiś sposób z Twoich rad i będzie mi łatwiej.
OdpowiedzUsuńJuż od dawna używam lunchboxów :-).
OdpowiedzUsuńRównież muszę zacząć kierować się tą zasadą...
OdpowiedzUsuń