ZERO WASTE - lunchbox'y i organizacja posiłków

by - 7:20:00 PM

Cześć.
Dziś chciałabym napisać kolejny post z serii ZERO WASTE, tym razem o lunchbox'ach oraz o organizacji posiłków, na końcu przygotowałam kilka zdjęć moich zestawów z wykorzystaniem rzeczy ze zdjęcia.


Naukowcy przewidują że w 2050 roku w morzach będzie więcej plastikowych opakowań niż ryb!  
Plastikowe "wyspy" nie przestają rosnąć, na świecie produkujemy coraz więcej śmieci. Może w przyszłości zamiast muszelek będziemy zbierać plastikowe śmieci ?:) 
Teraz jest najlepszy czas aby to zmienić albo pomyśleć nad zmianami. Nie da się nie produkować śmieci w 100%, ale na pewno można to ograniczyć a jednorazowe produkty zamienić na produkty wielokrotnego użytku. 



Wielka "plama" śmieci u wybrzeży karaibskiej wyspy. Zdjęcia przerażają


Produkty które używam na co dzień.
KeepCup Brew - 340 ml - kubek wykonany z twardego szkła, ten kubek jest mały i używam go codziennie rano, zabieram w nim herbatę lub kawę na drogę do pracy, jest szczelny.
To Go Coffe Cup - 400 ml - ten kubek nie jest szczelny więc zabieram go gdy mam pewność że jak wypiję kawę będę miała gdzie go odłożyć w "bezpieczne miejsce", prze to że ma podwójne szkło nie jest gorący przy zaparzeniu np: herbaty.
Szklanka butelka - używam ją do soków/koktajli lub zabieram mleko roślinne do pracy.
Termos SMILE STT - 300 ml - używam go w okresie jesienno-zimowym gdy chce mieć długo gorące napoje (trzyma ciepło 7-8 godzin).
Metalowe słomki - używam ich do zimnych napoi i drinków.
 ( pod każdą nazwą jest bezpośredni link do sklepu ) :)



Thermos ThermoCafe Stainless - 500 ml - termos w którym nosze obiady, gdy nie mam kiedy ich odgrzać, trzyma ciepło do 8 godzin.
Pyrex Cook & Go - pojemnik który używam najczęściej do noszenia obiadów (nie przecieka).
35ml Dressing 4 Pack - małe pojemniki które używam do różnych sosów.
Szklany słoik 500ml - noszę w nim zupy/ kremy do pracy. 
Szklany słoik 300ml - noszę w nim owsianki, różne musli/granole pokrojone owoce itp itd...
Mały szklany pojemniki - używam go do deserów/owoców lub innych małych dań.
( pod każdą nazwą jest bezpośredni link do sklepu ) :) 

Kilka zdjęć moich posiłków z wykorzystaniem rzeczy pokazanych w poście :)  

Klika zdjęć  wykorzystywania produktów w praktyce.






 
Pierwszy post z serii ZERO WASTE o moich kosmetykach znajdziesz tutaj -> Zero Waste - Codzienna Pielęgnacja

22 Komentarze

  1. Sama również do pracy zabieram takie pojemniki wielokrotnego użytku ;) Inu (Living in Magnolias)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bardzo często robię sobie pojemniki do pracy, to wygodne i przede wszystkim smaczne, bo wiemy co się w nim znajduje :)

    http://kocimietkabeautyblog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mysle, ze jak ktos robi "pudelkowe" jedzenie to jest to fajna rzecz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja miałam problem z lunchboxem dla syna, ale w końcu znalazłam odpowiedni

    OdpowiedzUsuń
  5. Byłam w tym roku w Azji, tam ilość plastiku po prostu przeraża. Śmiecie na plażach, w morzu. Niestety tam ludzie nie są tego świadomi jak zanieczyszczają środowisko. Na szczęście w większości restauracji są podawane bambusowe słomki. Sama przywiozłam takie opakowanie, są wielorazowego użytku. Co to pudełkowego jedzenia to świetna sprawa, sama również takie robie. A zdjęcia jedzenia - piękne i kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, że poruszyłas tak ważny temat. Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Elagancja-Francja... Więcej takich osób jak Ty, i dbamy wszyscy o naszą jedyną planetę. Super, podziwiam Twoją postawę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Masakra z tym plastikiem :( Też staram się jak najmniej go używać.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mądry i przydatny wpis. Również jestem za ideą zero waste. Staram się jak najbardziej ograniczyć jednorazówki i korzystać z pojemników wielorazowego użytku. Super wpis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Staram się używać podobnych pojemników, chociaż przyznaję, że nie zawsze mi to wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam, nosze w nich jedzenie do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ważny i potrzebny artykuł. Zaczynając od siebie możemy krok po kroku wiele zmienić. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas zaczęło się od szmacianych toreb, butelki szklanej na wodę, wielorazowych naczyń i wykorzystywania wszystkich produktów w domu do przygotowywania posiłków.

      Usuń
  13. szklane opakowania są cieżkie aby je nosic ze sobą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie odczuwam aż tak dużej różnicy ( nosze plecak ), oprócz szklanych opakowań jest wiele innych: metalowe, bambusowe,.drewniane, plastikowe z recyklingu. ;)

      Usuń
  14. Używamy wielorazowych pojemników na drugie śniadania, bidonów i wielorazowych sztućców. Staram się też gotować bez resztek i wykorzystywać wszystko w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdecydowanie temat ważny, trzeba zwracać uwagę na konsekwencje naszego konsumpcjonizmu i życia w ogóle. Ale jakie apetyczne te zdjęcia posiłków ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzięki za ten wpis :) zastanawiałam się nad zakupem pojemnika na obiady i termosu do pracy - podajesz świetne przykłady kompromisu pomiędzy jakością a ceną :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo podoba mi się idea "zero waste"! Sama korzystam z pojemników wielokrotnego użytku na śniadanie czy smoothie, muszę zgłębić temat :)

    OdpowiedzUsuń
  18. To jest przerażające, te śmieci. Szkoda że wymyślono plastikowe butelki, co brakowało szklankom? - szklanym pojemnikom.

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo podobają mi się szklane "organizery"/pojemniki na jedzenie :) Świetny masz ten zestaw :)

    OdpowiedzUsuń