609. Dyniowo - Cynamonowy Torcik z Kremem kokosowym + ROK WEGANIZMU

by - 10:41:00 PM

 Dyniowo - Cynamonowy Torcik z kremem kokosowym. 
[ bez cukru, wegański ]


CIASTO:
- foremka 16cm
- masło do wysmarowania blaszki ( lub papier do pieczenia )

Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki musy dyniowego*
- 1/3 szklanki mleka roślinnego ( u mnie ryżowe )
- 3 łyżki oleju ( u mnie rzepakowy )
- 3 łyżki ksylitolu
- łyżka cynamonu
- szczypta naturalnej wanilii
- łyżeczka octu jabłkowego + 1/3 łyżeczka sody

Włącz piekarnik na 180oC.
1. Mąkę, wanilię, sodę i ksylitol wsyp do miski i wymieszaj.
2. Dodaj do miski z mąką: pure dyniowe, mleko roślinne, oraz olej, dokładnie wszystko wymieszaj szpatułką. ( NIE UŻYWAJ MIKSERA !)
3. Ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej masłem roślinnym, piecz 60 minut w 180oC ( do suchego patyczka )
4. Ciasto odstaw do całkowitego ostygnięcia.

*Musy dyniowy zrobiłam dzień wcześniej: pokroiłam dynię w kostkę, ułożyłam na blaszce i piekłam 1 godzinę w 180oC. Przed zrobieniem przepisu zmiksowałam upieczone kawałki.
( Połowę porcje ze zdjęcia zamroziłam )

KREM KOKOSOWY:
Składniki: 
- puszka mleczka kokosowego
- budyń waniliowy
- 2 łyżki ksylitolu.

1. Do garnka wlej 3/4 mleczka kokosowego i zagotuj ( na małym ogniu )
2. Do szklanki wlej 1/4 mleczka kokosowego, wsyp budyń, ksylitol i dobrze wymieszaj.
3. Gdy mleczko w garnku zacznie się gotować, wlej do garnka mleczko ze szklanki.
4. Krem ciągle mieszaj do czasu pokazywania się bąbelek i mocnego zagęszczenia ( pamiętaj aby ciągle mieszać ! )

WYKONANIE TORCIKU:
1. Wyjmij ciasto z foremki ( umyj i osusz foremkę )
1. Ostudzone ciasto przekrój na pół, dolną cześć umieść z powrotem w foremce.
2. Połowę kremu nałóż na dolną część ciasta, przykryj górną, drugą połowę kremu rozprowadź równomiernie na górną cześć ciasta.
3. Torcik schowaj na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na noc )
4. Przed podaniem posyp górę cynamonem.

Jedna porcja z ośmiu posiada [1/8]Kilokalorie: 244
Białko: 4.2g
Tłuszcze: 11.5g
Węglowodany: 38g
Torcik nie powstał bez okazji, dziś mija ROK mojego "oficjalnego" przejścia na weganizm, dokładnie rok temu pojawił się na blogu pierwszy post z wegańskim jadłospisem i od tamtej pory blog stał się roślinny. Jestem z tego bardzo dumna, na dzień dzisiejszy nawet przez myśl nie przechodzi mi rezygnacja z weganizmu, weganizm jest cudowny, nie było łatwo, ale na początku nigdy nie jest łatwo...

Przez rok zrobiłam wiele przepisów, pamiętam gdy pierwsze ciasto poszło do kosza, i kolejne trzy też, ale czwarte było już idealne! 

Na moim blogu znajdziesz zakładkę z wegańskimi przepisami -> www.pat-dream.pl/p/przepisy-v.html <- Klik <-

Oprócz tego mam dla Ciebie niespodziankę. Z okazji Rocznicy weganizmu premierę ma mój najnowszy ebook: Pomysł na Jadłospisy. Wiem że był bardzo oczekiwany i wczoraj nie spałam do 5rano aby go skończyć ! Jest cudowny, przepiękny i bardzo treściwy.

 Ebook dostępny w moim sklepie -> www.sklep.pat-dream.pl
Pomysł na Jadłospisy pojawił się w mojej głowie od dawna, w tym ebooku mam dla Ciebie 7 pełnych jadłospisów ( śniadanie, obiad, deser oraz kolację) i wiele mniejszych przepisów [ łączenie 38 przepisów ]. Oprócz przepisów znajdziesz tu wiele ciekawostek o produktach które używałam. Agnieszka Juszczyk podzieli się z Tobą swoim ulubionym przepisem na kotleciki z białej fasoli w sosie pieczarkowym oraz opowie Ci jak żyje bez cukru i dlaczego zrezygnowała z mięsa. Krzysztof Brunka obali 10 powszechnych mitów na temat WEGAZNIMU. Moja kochana Mama również przygotowała niespodziankę, dwa przepisy jeden na szarlotkę, drugi na pyszną zupę z samych warzyw. Oprócz przepisów znajdziesz strony z przekąskami na 200 i 300kcal.
Ponadto podzielę się z Tobą PORADAMI WEGAŃSKIMI:

– Jak robić zakupy w sklepie aby nie zwariować
– 10 przydatnych kuchennych trików
– Powiem Ci jak nie bać się tofu, a je pokochać.
I wiele wiele więcej…

Wszystkie przepisy: nie zawierają białego cukru, są wegańskie i bezglutenowe.
Miłej Lektury i Owocnego Gotowania ! 🙂
Ebook dostępny w moim sklepie -> www.sklep.pat-dream.pl

 Miłego tygodnia: Pat

25 Komentarze

  1. Przepyszny przepis! Zachęcasz do spróbowania! Mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten torcik może być naprawdę pyszny, ma to co lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, podstawowy składnik mam, więc może uda mi się spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Dyni w torcie nie jadłam... ciekawy przepis. Spróbuję wykonać.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie i chętnie go zrobię. Prawie wszystkie te składniki mam w domu, oprócz octu jabłkowego. Mogę go czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz ominąć razem z sodą i dodać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. ;)

      Usuń
  6. O mamo, mamo! Kocham dynię! Musi być pyszne, a jeszcze tak pięknie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie i na pewno tak samo smakuje. Jeszcze nie jadłam tortu dyniowego ale z przyjemnością to zmienię! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam wszystkie składniki, spróbuje zrobić taki torcik. Poza tym uwielbiam wszystko, co dyniowe, wiec na pewno mi posmakuje.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja na weganizm nie przejdę, to nie dla mnie ale różnych rzeczy lubię kosztować :) torcik dyniowy to dla mnie nowość, muszę kiedyś spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Nazywa się i wygląda obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno nie skończyło by się na jednym kawałku tego torciku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie piekłam jeszcze ciasta z dodatkiem dyni, muszę koniecznie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja nie jem mięsa już dość długo, ale weganką chyba nie zostanę

    OdpowiedzUsuń
  14. Dynia i cynamon to aż za dużo pięknego w jednym :D aż mi szkoda, że nie umiem w ciasta i torciki ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakże ja mam ochotę na ten torcik i jak mi się go nie chce robić :-) Przepis - choć świetnie zaprezentowany jak dla mnie jest ogromnie skomplikowany :-) Czy dużo czasu to zajmuje?

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam! Wyglada jak idealny przepis na jesienny dzień 😍

    OdpowiedzUsuń
  17. Brzmi pysznie i pysznie wygląda :)
    Może się skuszę by zrobić taki w domu :)
    Dziękuję za dokładny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja mama wpadła ostatnio w dyniowy szał, podzielę się z nią tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Sezon na dynie w pełni - czas pokombinować w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chociaż w sumie, podeślę teściowej, ona jest lepsza w ciasta ode mnie :)

      Usuń