Dyniowo - Cynamonowy Torcik z kremem kokosowym.
[ bez cukru, wegański ]
CIASTO:
- foremka 16cm
- masło do wysmarowania blaszki ( lub papier do pieczenia )
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki musy dyniowego*
- 1/3 szklanki mleka roślinnego ( u mnie ryżowe )
- 3 łyżki oleju ( u mnie rzepakowy )
- 3 łyżki ksylitolu
- łyżka cynamonu
- szczypta naturalnej wanilii
- łyżeczka octu jabłkowego + 1/3 łyżeczka sody
Włącz piekarnik na 180oC.
1. Mąkę, wanilię, sodę i ksylitol wsyp do miski i wymieszaj.
2. Dodaj do miski z mąką: pure dyniowe, mleko roślinne, oraz olej, dokładnie wszystko wymieszaj szpatułką. ( NIE UŻYWAJ MIKSERA !)
3. Ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej masłem roślinnym, piecz 60 minut w 180oC ( do suchego patyczka )
4. Ciasto odstaw do całkowitego ostygnięcia.
*Musy dyniowy zrobiłam dzień wcześniej: pokroiłam dynię w kostkę, ułożyłam na blaszce i piekłam 1 godzinę w 180oC. Przed zrobieniem przepisu zmiksowałam upieczone kawałki.
( Połowę porcje ze zdjęcia zamroziłam )
KREM KOKOSOWY:
Składniki:
- puszka mleczka kokosowego
- budyń waniliowy
- 2 łyżki ksylitolu.
1. Do garnka wlej 3/4 mleczka kokosowego i zagotuj ( na małym ogniu )
2. Do szklanki wlej 1/4 mleczka kokosowego, wsyp budyń, ksylitol i dobrze wymieszaj.
3. Gdy mleczko w garnku zacznie się gotować, wlej do garnka mleczko ze szklanki.
4. Krem ciągle mieszaj do czasu pokazywania się bąbelek i mocnego zagęszczenia ( pamiętaj aby ciągle mieszać ! )
WYKONANIE TORCIKU:
1. Wyjmij ciasto z foremki ( umyj i osusz foremkę )
1. Ostudzone ciasto przekrój na pół, dolną cześć umieść z powrotem w foremce.
2. Połowę kremu nałóż na dolną część ciasta, przykryj górną, drugą połowę kremu rozprowadź równomiernie na górną cześć ciasta.
3. Torcik schowaj na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na noc )
4. Przed podaniem posyp górę cynamonem.
![]() |
Jedna porcja z ośmiu posiada [1/8]Kilokalorie: 244 Białko: 4.2g Tłuszcze: 11.5g Węglowodany: 38g |
Przez rok zrobiłam wiele przepisów, pamiętam gdy pierwsze ciasto poszło do kosza, i kolejne trzy też, ale czwarte było już idealne!
Na moim blogu znajdziesz zakładkę z wegańskimi przepisami -> www.pat-dream.pl/p/przepisy-v.html <- Klik <-
Oprócz tego mam dla Ciebie niespodziankę. Z okazji Rocznicy weganizmu premierę ma mój najnowszy ebook: Pomysł na Jadłospisy. Wiem że był bardzo oczekiwany i wczoraj nie spałam do 5rano aby go skończyć ! Jest cudowny, przepiękny i bardzo treściwy.
![]() |
Ebook dostępny w moim sklepie -> www.sklep.pat-dream.pl
Ponadto podzielę się z Tobą PORADAMI WEGAŃSKIMI:
– Jak robić zakupy w sklepie aby nie zwariować
– 10 przydatnych kuchennych trików
– Powiem Ci jak nie bać się tofu, a je pokochać.
I wiele wiele więcej…
Wszystkie przepisy: nie zawierają białego cukru, są wegańskie i bezglutenowe.
Miłej Lektury i Owocnego Gotowania ! 🙂
|
Ebook dostępny w moim sklepie -> www.sklep.pat-dream.pl
Miłego tygodnia: Pat
28 Komentarze
Przepyszny przepis! Zachęcasz do spróbowania! Mniam
OdpowiedzUsuńTen torcik może być naprawdę pyszny, ma to co lubię :D
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, podstawowy składnik mam, więc może uda mi się spróbować
OdpowiedzUsuńWspaniały, jesienny torcik
OdpowiedzUsuńDyni w torcie nie jadłam... ciekawy przepis. Spróbuję wykonać.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i chętnie go zrobię. Prawie wszystkie te składniki mam w domu, oprócz octu jabłkowego. Mogę go czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńMożesz ominąć razem z sodą i dodać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. ;)
UsuńCudowny :) Zamawiam kawałek ;)
OdpowiedzUsuńO mamo, mamo! Kocham dynię! Musi być pyszne, a jeszcze tak pięknie wygląda <3
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i na pewno tak samo smakuje. Jeszcze nie jadłam tortu dyniowego ale z przyjemnością to zmienię! :)
OdpowiedzUsuńMam wszystkie składniki, spróbuje zrobić taki torcik. Poza tym uwielbiam wszystko, co dyniowe, wiec na pewno mi posmakuje.
OdpowiedzUsuńJa na weganizm nie przejdę, to nie dla mnie ale różnych rzeczy lubię kosztować :) torcik dyniowy to dla mnie nowość, muszę kiedyś spróbować :D
OdpowiedzUsuńNazywa się i wygląda obłędnie. :)
OdpowiedzUsuńPyszotka!:D
OdpowiedzUsuńPychotki widzę proszę Pani :)
OdpowiedzUsuńNa pewno nie skończyło by się na jednym kawałku tego torciku :)
OdpowiedzUsuńNie piekłam jeszcze ciasta z dodatkiem dyni, muszę koniecznie spróbować.
OdpowiedzUsuńJa nie jem mięsa już dość długo, ale weganką chyba nie zostanę
OdpowiedzUsuńDynia i cynamon to aż za dużo pięknego w jednym :D aż mi szkoda, że nie umiem w ciasta i torciki ;)
OdpowiedzUsuńJakże ja mam ochotę na ten torcik i jak mi się go nie chce robić :-) Przepis - choć świetnie zaprezentowany jak dla mnie jest ogromnie skomplikowany :-) Czy dużo czasu to zajmuje?
OdpowiedzUsuńMniam! Wyglada jak idealny przepis na jesienny dzień 😍
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie i pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMoże się skuszę by zrobić taki w domu :)
Dziękuję za dokładny przepis :)
Moja mama wpadła ostatnio w dyniowy szał, podzielę się z nią tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńSezon na dynie w pełni - czas pokombinować w kuchni!
OdpowiedzUsuńChociaż w sumie, podeślę teściowej, ona jest lepsza w ciasta ode mnie :)
UsuńTorcik prezentuje się przepysznie! Dynia w ciastach to dla mnie nowość ale z pewnością się przekonam :)
OdpowiedzUsuńpyszny jest ! :P
OdpowiedzUsuńWygląda dobrze więc musi być pyszny :D
OdpowiedzUsuń