595. [ RAW ] Cytrynowo - Limonkowa TARTA [bez cukru, bez glutenu]

by - 10:13:00 AM

Cytrynowo - Limonkowa TARTA
 [ bez cukru, bez glutenu ]

SKŁADNIKI:
SPÓD:
- 100g masła kokosowego*
- 5g słodzika ( lub 20g ksylitolu / erytrolu )
- 30g dmuchanej [ preparowana ] gryki ( lub innego ziarna ).

ŚRODEK / KREM:
- 200g stałej część mleczka kokosowego ( trzymanego 24h wcześniej w lodówce )
- sok: z 1/2 cytryny i 1/2 limonki
- tarta skórka: z 1/2 cytryny i 1/2 limonki
- szczypta naturalnej wanilii
- 10g słodzika ( lub 40g ksylitolu / erytrolu / innego zamiennika cukru ).

DODATKOWO:
- papier do pieczenia
- foremka o średnicy 16cm.

* Masło kokosowe to zmiksowane wiórki kokosowe, można kupić jak i zrobić samemu.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
SPÓD:
1.W kąpieli wodnej rozpuść masło kokosowe, dodaj grykę, słodzik i wymieszaj.
2. Masę równomiernie wyłóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij dłońmi.

KREM:
3. Gęstą część mleczka wyłóż do miski, dodaj: sok i startą skórkę z cytryny i limonki, wanilię oraz słodzik, wymieszaj wszystko trzepaczką ( NIE używaj miksera ! ).
4. Krem wyłóż na spód tarty i wyrównaj.
5. Udekoruj tartę plasterkami** cytryny, limonki i startą skórką.
6, Tartę schowaj na kilka godzin do lodówki.

** Plasterki obsyp słodzikiem, ksylitolem lub innym zamiennikiem cukru. :)

Wartość odżywcze w 2 z 8 kawałków:
Kilokalorie:319
Białko: 1.4g
Tłuszcze: 29.2g
Węglowodany: 15.1g

ZBIÓR WEGAŃSKICH PRZEPISÓW: 
PODOBNE PRZEPISY:
Miętowa Tarta z czekoladą ( bez cukru, bez glutenu, wegańskie )

[RAW] Surowe ciasto czekoladowo - orzechowe ( orzechy włoskie ) [ bez cukru, bez glutenu, wegańskie ]

Malinowo - Czekoladowe ciasto ( bez pieczenia )

24 Komentarze

  1. Wygląda na świetny przepis, dość łatwy i idealny na upalny dzień do mrożonej kawy na przykład.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i pyszne, tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe te tarty! Jeszcze takiej z gryki nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. O rety,jak tylko wrócę z urlopu będę robić. Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzadko robie tarty, jakoś nie mogę sie zabrać. Zaciekawiła mnie jednak ta mielona wanilia:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznaję, że to coś bardzo, jak dla mnie, oryginalnego i orzeźwiającego :) Nigdy tarty nie robiłam ale może w końcu się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ to musi być orzeźwiające :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam wydaje mi się, ze to strzał w 10 oraz niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam cytrynowe ciasta! Mniam wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow chętnie bym spróbowała ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda przepysznie
    i pewnie tak też smakuje

    OdpowiedzUsuń
  12. Brzmi i wygląda obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczne orzeźwiający przepis na upały :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cytryna to nie moje smaki, ale na pewno ten przepis znajdzie wielu swoich zwolenników :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Polecam goraco bo jest przepyszne i super wyglada !

    OdpowiedzUsuń
  17. musze to zrobić u siebie w domku już mi ślinka cieknie :P

    OdpowiedzUsuń