592. Miętowa Tarta z czekoladą ( bez cukru, bez glutenu, wegańskie )

by - 7:35:00 PM

 Miętowa Tarta z czekoladą
[ bez cukru, bez glutenu, wegańska ] 

Jeśli odtworzysz mój przepis oznacz mnie #PrzepisyPat

SKŁADNIKI:
Owsiany spód:
- 100g płatków owsianych ( u mnie bezglutenowe )
- 100g daktyli
- naturalna wanilia
- 5 łyżeczek wody.

Miętowa masa: 
- puszka mleczka kokosowego ( trzymana 24h wcześniej w lodówce )
 - naturalna wanilia
- 10g słodzika ( lub 50-70g ksylitolu/erytrolu, ewentualnie każdego innego zamiennika cukru)
- 1 łyżeczka matcha green tea ( japońska zielona sproszkowana herbata )
- 2 łyżeczki ekstraktu miętowego
- 50g gorzkiej czekolady

Dodatki:
- papier do pieczenia
- foremka o średnicy 16cm
- świeża mięta do ozdoby


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
1. Płatki owsiane zmiel w blenderze, dodaj daktyle*, wanilię i wodę, zblenduj na kleistą masę.
2. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
3. Masę równomiernie rozprowadzi na dnie ( nawilż dłonie, wtedy masa nie będzie się kleić do dłoni )
4. Do miski włóż: gęstą część mleczka kokosowego( ok. 200g ), słodzik, wanilię, matche, ekstrakt miętowy i wymieszaj dokładnie trzepaczką**.
5. Czekoladę posiekaj na drobną kostkę, i przełóż do miętowej masy( zostaw trochę czekolady do ozdoby tarty ) wymieszaj.
6. Miętową masę przełóż na owsianą i wyrównaj.
7. Ozdób świeżą miętą i posiekaną czekoladą.
8. Tartę schowaj na noc do lodówki.

*Jeżeli używasz suszonych daktyli zalej je gorącą wodą i odstaw na 10 minut ( użyj wody z daktyli )
** Nie miksuj masy :)

Tak wyglądała tarta od razu po zrobieniu :)
Wartość odżywcze w porcji ( 2 z 8 kawałków) 
Kilokalorie: 369
Białko: 6g
Tłuszcze: 21g
Węglowodany:  40g


PODOBNE PRZEPISY - MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ.
Zbiór wegańskich przepisów -> www.pat-dream.pl/przepisy-v

[RAW] Surowe ciasto czekoladowo - orzechowe ( orzechy włoskie ) [ bez cukru, bez glutenu, wegańskie ]
Malinowo - Czekoladowe ciasto ( bez pieczenia ) 
Surowa tarta [ RAW ] Czekoladowo - waniliowa z truskawkami.
Przepis w ebooku: Pomysł na wegannizm
UWAGA: Tylko dziś i jutro 01-02.07.2018 Z okazji imienin mojej mamy: Haliny mam dla Was zniżkę na moje ebook'i. Kupując dwa ebook'i: Pomysł na Weganizm & Pomysł na Babeczki otrzymasz 16% (5zł ) zniżki na hasło: HALINA Wszystkie przepisy są: bez cukru, bez glutenu oraz wegańskie. Dostępne sa tutaj: www.sklep.pat-dream.pl
Zapraszam. 
Miłego Tygodnia - Pat 

28 Komentarze

  1. bardzo zaciekawiła mnie ta tarta i chętnie bym jej spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam smacznie to wygląda aż chciałabym kawałeczek skosztować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam szczerze, że nie jestem miłośniczką niczego co jest miętowe (no może poza ubraniami w takim kolorze), ale na widok tego specjału ślinka mi pociekła i na pewno przygotuję go niebawem takim łasuchom co to miętowe wszystko zjedzą :) ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie! Moje ulubione smaki! Jestem na tak!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z przyjemnością bym skosztowała bo brzmi i wygląda smakowicie. Może sama spróbuję zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakołyki i to tak z samego rana. Ja jeszcze śniadania nie zjadłam a już mam ochotę na Twój deser.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne zdjęcia! Smaki kuszą ;) Nie przepadam za miętowymi słodkościami, ale doceniam pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepadłam! Wygląda przepysznie i znów mi się chce jeść! Ahh, narobiłaś mi ochoty na deserek :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie. Super, że jest wegańskie! Przepis do zapisania 😁

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam pytanie: można ekstrakt z mięty zastąpić dodatkiem świeżej mięty do masy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale nie będzie tak "intesywny" bardziej delikatny, robiłam kiedyś lody w środku z posiekanymi listkami i były pysznę. Polecam Ci również zrobić własny ekstrakt ( jak nie lubisz tych gotowców ) co prawda trzeba na niego mięsiąc czekać, ale warto ( w google znajdziesz mnóstwo przepisów na ekstrakt ) ;)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź :) w sumie właśnie wolałabym delikatniejszy posmak mięty, więc spróbuję ze świeżą :)

      Usuń
  11. Mięta i czekolada to świetne połączenie ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  12. Wiem, że istnieje wielu amatorów połączenia mięty i czekolady, ale ja bym lekko ten przepis zmodyfikowała, bo i nie jestem fanką daktyli :) Za to cały czas pamiętam to obłędne ciasto malinowo-czekoladowe <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda cudownie, ale jestem laikiem w robieniu ciast i tart, ale z chęcią bym ją zjadła, jeśli ktoś by mi taką przygotował :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Moje ulubione połącznie smaków. To będzie moje drugie podejście do tarty, oby lepsze niż pierwsze :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Mięta z czekoladą to jedno z moich ulubionych połączeń :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O ludu kochany ,to coś dla mnie! Nigdy co prawda nie robiłam tarty ale może dzięki Tobie się skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Interesujący przepis, musi być bardzo orzeźwiająca w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  18. To jest absolutnie obłędne! Dziękuje za inspirację ! już wiem co "upichcę "na weekend <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Tarta mnie zachwyciła, robię to :)
    u Ciebie jest mega fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. No i wiem co zrobić, by mój mąż jadł mi z ręki! Idealnie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda nieziemsko :D muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jeśli chociaż w połowie smakuje tak jak wygląda to jestem za ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Lubie połączenie mięty z czekolada!

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda bardzo apetycznie. Made my day!

    OdpowiedzUsuń
  25. Mam cały parapet w mięcie. Jakoś rośnie pod moją ręką jak głupia :-) Wreszcie wiem,, co można z niej zrobić. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń