587.[RAW] Surowe ciasto czekoladowo - orzechowe ( orzechy włoskie ) [ bez cukru, bez glutenu, wegańskie ]

by - 11:25:00 PM

 Surowe ciasto czekoladowo - orzechowe ( orzechy włoskie )
 [ bez cukru, bez glutenu, wegańskie ] 

Składniki:
SPÓD:
- 100g bezglutenowych płatków owsianych
- 100g orzechów włoskich
- 100g świeżych daktyli*
- 10g surowego naturalnego kakao
- 5 łyżek wody

+ foremka o średnicy 16cm
+ papier do pieczenia

1. Do blendera wrzuć płatki osiane i zmiksuj, dodaj orzechy włoskie, zmiksuj, dodaj daktyle, kakao i wodę, zmiksuj na kleistą masę.
2. Masę rozprowadź na dno foremki ( ok.2cm grubość ) wyłożonej papierem do pieczenia.

KREM: 
- 200g mleczka kokosowego ( 18g Tłuszczu w 100g - trzymanego 24godziny wcześniej w lodówce )
- 5g stewii**
- 5g surowego naturalnego kakao
- 1g naturalnej wanilii

3. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą trzepaczką ( lub mikserem ) na puszystą masę.
4. Masę rozprowadź równomiernie na orzechowy spód.

DODATKI:
- 50g rozdrobionych orzechów włoskich
- 100g rozpuszczonej czekolady bez dodatku cukru

5. Wszystko posyp rozdrobionymi orzechami oraz polej czekoladą.
6. Ciasto schowaj na noc do lodówki lub na 2-3godziny do zamrażalki.

*Jeżeli używasz suszonych daktyli namocz je wcześniej w wodzie.
**Stewie możesz zamienić na 50g ksylitolu / erytrolu lub 10g innego słodzika.


Podzieliłam ciasto na 8 kawałków.
Wartości odżywcze w jednym kawałku.
Kilokalorie: 269
Białko:5.8g
Tłuszcze:18.5g
Węglowodany: 21g

 Podobny wizualnie, ale całkiem z innych składników przepis znajdziesz w moim ebook'u:
 Pomysł na Weganizm. 
Surowa tarta [ RAW ] Czekoladowo - waniliowa z truskawkami. 
[ Przepis + wskazówki do kategorii desery, policzone wartości odżywcze ]


29 Komentarze

  1. Wyglada przepysznie *-*
    Spróbuje kiedyś takie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ciasta, chwila przyjemności bez wyrzutów sumienia i równie często robię słodkości na bazie płatków owsianych, a Twoje ciasto prezentuje się genialnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi ciekawie, muszę kiedyś wypróbować takie ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj kusisz to może ja skuszę się i w weekend zrobię 🤔

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł. Jeszcze takiego ciasta nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cos dla mnie! Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszelkie uzdrowione słodkości są ostatnio na topie. I Bardzo dobrze! Można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedne z naszych ulubionych orzechów :D Ciasto na pewno smakuje fantastycznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. absolutnie w moim stylu, wygląda obłędnie i mam na nie ochotę teraz haha

    OdpowiedzUsuń
  10. Musiałabym tutaj czymś zastąpic sobie orzechy, bo ich nie toleruję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale narobiłaś mi ochoty! Chyba sprobuję swoich sił! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. To coś dla mnie! Szukałam ostatnio przepisu na surowy deser. Zapisuję do wypróbowania. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha ale chyba dużo roboty?

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeśli samuje tak jak wygląda, to musi być nieziemskie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepysznie ;) Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny przepis, uwielbiam takie eksperymenty kuchenne

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda bardzo apetycznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie ciasto jest bardzo syte, miałam okazje spróbować podobnego. Po jednym kawałku wymiękłam.

    OdpowiedzUsuń
  19. To może być całkiem dobre i szybko sie robi :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Odpowiedzi
    1. Surowego - kupuję w Whole Food Market :) Napisz do mnie na fb to pokażę Ci opakowanie. :)

      Usuń
  21. takie blogi to z przyjemnością sie czyta :>

    OdpowiedzUsuń
  22. No, no, no - wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń