537. BLOGmas - Przypominajka - moje Świąteczne przepisy z wcześniejszych lat.

by - 8:37:00 PM


Dziś zapraszam Was na przepisy Świąteczne z Archiwum bloga :) 

Pierwszy przepis będzie na ciasteczka którymi obdarowałam w tamtym roku przyjaciółkę. 


Maślane kruche ciasteczka - bez cukru -  

Składniki na 20 ciasteczek 
- 150g rozpuszczonego masła ( u mnie light )
- 300g mąki orkiszowej
- 50g słodzika ( u mnie tagatoza - smakowo odpowiada 100g cukru ) 
- jedno żółtko jajka (L) 
+ papier do pieczenia 

Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i ugnieść ciasto.
- Ugniecione w kulę ciasto zostawić w lodówce na minimum 30 minut. 
- Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na mniejsze części.
- Na blacie rozłożyć papier do pieczenia na nim ułożyć ciasto, ciasto przykryć papierem do pieczenia i rozwałkować.
- Gdy ciasto będzie rozwałkowane na około 0.5cm przejechać mocno ciasto wałkiem ozdobnym. 
- Wyciąć kubkiem wzory ciasteczek i ciastka ułożyć na papier do pieczenia.
- Ciasteczka piec w 180o C 25 minut. 

Wartość odżywcze ( w jednym ciasteczku ):
Kilokalorie 96
Białko: 2g
Węglowodany: 13g
Tłuszcze: 5g


Pierniczki
Składniki: 
Na 3 blaszki, około 70 pierniczków małych i 3 duże.
- 300g mąki orkiszowej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki cynamonu
- jajko
- 100g masła ( u mnie light )
- 100g płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Suche składniki wymieszać z rozpuszczonym masłem, miodem i jajkiem, ugnieść ciasto, schować na 30 minut do lodówki, ciasto rozwałkować, wyciąć kształt, piec około 15 minut w 180 oC do zarumienienia. Pierniczki studzić na metalowej kratce. Trzymać w puszcze minimum 2 tygodnie. 


Wartości odżywcze w jednym pierniczku:

Mniej więcej, ponieważ są różne kształty. 
Kilokalorie: 25
Białko: 0.6g
Węglowodany: 4.3g
Tłuszcze: 0.7g


  Sernik na spodzie biszkoptowy z polewą czekoladowo - cynamonową.
( przepis pochodzi z 2 numeru magazynu Bezbolesne Usuwanie Cukru z diety który jest do ściągnięcia w zakładce archiwum na stronie: www.bezbolesneusuwaniecukru.pl )

Składniki: Biszkopt:
- 25g mąki ryżowej
- 20ml mleka roślinnego
- 1 jajko
- 20g tagatozy 
( smakowy odpowiednik 40g cukru )
- łyżka cynamonu
- łyżka przyprawy do piernika ( uwaga na skład ! Większość przypraw ma w składzie pszenice i cukier ) 

Masa Serowa:

- 250g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 50ml mleka roślinnego ( u mnie z nerkowców) 
- budyń waniliowy ( bez cukru )
- 20g tagatozy
- 1g naturalnej wanilii 

Polewa:
- 50 gorzkiej czekolady bez cukru
( Cavalier - ze sklepu www.stewiarnia.pl ) 
- 50 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka cynamonu. 

Dodatki:
- masło do wysmarowania blaszki 
- mąka do obsypania blaszki.


Sposób przygotowania:
Biszkopt bez glutenowy (śr:16cm)
- Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką.
- Piekarnik rozgrzać do 180oC.
- Białko ubić na sztywną pianę.
- Żółtko, mąk, mleko, tagatoze, cynamon, przyprawę wymieszać ze sobą ( użyłam widelca ) dodać białko i wymieszać.
- Ciasto przelać do foremki i piec 15 minut w 180oC.
 

Masa serowa:
- Białka jaj ubić na sztywną pianę.
- Żółtka, ser, mleko, budyń, tagatoze, wanilie, wymieszać ze sobą ( użyłam widelca ) dodać ubite białko i odstawić masę. 

Gdy biszkopt się upiecze, wyjąć ciasto z blaszki, przewrócić na drugą stronę, i na jeszcze ciepły biszkopt wylać masę serową. 
Sernik piec przez 50 minut w 180 oC. 

Polewa czekoladowa:
Podgrzać mleko z cynamonem, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. 
Polać ostudzony sernik czekoladą. 


Wartości odżywcze w jednym kawałku
( 8 kawałków  )
Kilokalorie: 119
Białko: 10.5 g
Węglowodany: 10.4 g
Tłuszcze: 4.8 g

 



Piernik na ostatnią chwilę - bez cukru, bez glutenu .


Składniki: 

- 100g rozpuszczonego masła ( u mnie light ) 
- 150ml "mleka" roślinnego ( u mnie z nerkowców ) 
- 2 łyżki przyprawy do piernika ( uwaga na skład ! większość ma w sobie pszenice i cukier ) 
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 150g mąki ryżowej

- 50g słodzika ( u mnie tagatoza - odpowiednik 100g cukru )
- 2 łyżki miodu 
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia


Nadzienie:
Dżem z czerwonych śliwek słodzony ksylitolem. 


Dodatki:
- masło i mąka do wysmarowania i obsypania blaszki
- blaszka keksówka


Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
- W garnku rozpuścić masło, dodać przyprawę do piernika, cynamon, miód, i dokładnie wymieszać.
- Garnek zdjąć z ognia, dodać mleko i wymieszać, dodać jajko i roztrzepać trzepaczką. 
- Do miski wsypać suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, słodzik i wszystko dokładnie wymieszać. 
- Do garnka wsypać suche składniki i wymieszać trzepaczką do połączenia składników. 
- Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką ( albo wyłożyć papierem do pieczenia).
- Masę piernikowa wlać do foremki.
- Ciasto piec 45 minut w 180 oC. 
- Gdy ciasto ostygnie, przekroić na pół i przełożyć ulubionym dżemem/ powidłem. 


Wartości odżywcze bez dżemu! :)
Piernika podzieliłam na 10 kawałków. 
Kilokalorie: 139kcal
Białko: 3.2g
Węglowodany: 19g
Tłuszcze: 5.6g

Do każdego kawałku dodałam 40kcal z dżemu, ale to wszystko zależy czym wy wypełnicie środek piernika. 


Wskazówki:
- Piernik najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.
- Piernik można polać rozpuszczoną ciemną czekoladą. 
- Można użyć innego zamiennika cukru. 


 Sernik i Piernik odtworzony w Polsce przed samymi świętami :) 





 Pierniczki II  
Składniki: 
- 250g mąki ( u mnie orkiszowa)
- łyżeczka sody
- dwie łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki ksylitolu 
- 3 jajka
- 40g oleju kokosowego
- mąka do oprószenia tacki ( u mnie kokosowa ) 

+ foremki 
+ wałek
+ papier do pieczenia. 


Sposób przygotowania:
Dobrze wymieszać suche składniki: mąka, soda, cukier, przyprawę, dodać składniki mokre:  rozpuszczony olej, jajka, i ugnieść ciasto, tackę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto, wycisnąć wzory, ułożyć ciasteczka na papier do pieczenia, piec 15-20 minut w 180oC do mocnego zarumienienia. 

Wartości odżywcze całej masy: 1624 kcal
Białko: 53g
Tłuszcze: 64g
Węglowodany: 215g
Pierniczków wyszło 65 sztuk:
W jednym pierniczku jest: 24 kcal.



  Słodkie bułeczki 

 Składniki:  
- 300-350g mąki- u mnie orkiszowa   
- kostka twarogu   
- dwa jajka  
- dwie łyżki ksylitolu lub miodu lub cukru kokosowego
- łyżeczka proszku do pieczenia  
- dwie łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu 
- 100 g rodzynek 
+ papier do pieczenia. 

Sposób przygotowania:  Suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, cukier, przyprawy, dobrze wymieszać, w oddzielnej misce wymieszać składniki mokre: twaróg, jajka. Połączyć składniki i uformować ciasto, dodać rodzynki i je wymieszać z całością. Z ciasta uformować bułeczki, ułożyć na papier do pieczenia i piec 25-30 minut w 180oC do mocnego zarumienienia. 


Szarlotka 
( przepis pochodzi z 1 numeru magazynu Bezbolesne Usuwanie Cukru z diety który jest do ściągnięcia w zakładce archiwum na stronie: www.bezbolesneusuwaniecukru.pl )


 
Do jutra X :)

2 Komentarze

  1. Czekam na jakieś wegańskie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ah musze przyznać że nie mam czasu, mój piernik pojawił się w magazynie Bezbolesnego i na pewno w weekend będe robić pierniczki i pewnie to wszystko póki jestem w UK, na pewno zrobie coś przed samymi świętami, ale nie wiem czy pojawi się na blogu. :)

      Usuń