Proteinowa babka kokosowa w lukrze ( bez cukru, bez glutenu )

by - 8:57:00 PM

Proteinowa babka kokosowa 
( bez cukru, bez glutenu ) 



Składniki: 
- 250g białej fasoli 
- 100g jogurtu naturalnego
- 50g odżywki białkowej 
( u mnie smak kokosowy, ale można użyć też waniliowej lub naturalnej, albo pominąć ) 
- 50g ksylitolu
- 40g masła ( u mnie light )
- 60g wiórek kokosowych
- 4 jajka ( 260g )
- 1g naturalnej wanilli 
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia ( bez gutenowego )

Dodatkowo:
- tłuszcz do wysmarowania foremki ( u mnie olej w sprayu )
- mąka do obsypania ( u mnie jaglana ) 


Sposób przygotowania:
- Włączyć piekarnik na 180 oC 
- Trzy białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
- Jedno białko zostawić na lukier. 
- Resztę składników ze sobą zmiksować.
- Białka i masę połączyć ze sobą i wymieszać łyżką. 
- Foremkę natłuścić i obsypać mąką.
- Przelać ciasto do foremki.
- Piec w 180 oC okoo 50 minut, do zarumienienia i suchego patyczka. 

Ciasto jest przepyszne, osobiście wolę białą fasolę niż ciemną, ciasto jest wilgotne i przepyszne. :) 






 

Lukier zaczynamy robić jak wyjmiemy ciasto z piekarnika. Najlepiej nakładać lukier na ciepłe ciasto. Wtedy od razu się " ścina " i wygląda pięknie.

Składniki:
- jedno białko jajka ( L )
- 20g zmielonego ksylitolu lub innego słodzika.

Sposób przygotowania:
Białka lekko ubić na pianę ( ale nie na sztywną! ), dodać ksylitol i dokładnie wymieszać.
Lukier wylać na ciasto i rozprowadzić pędzelkiem.




Ciasto podzieliłam na 10 porcji. 
Wartości odżywcze w jednym kawałku. 
Kilokalorie: 156
Białko: 9.2g
Tłuszcze: 8.9g
Węglowodany: 12.3g

0 Komentarze