12 kwietnia 2018

575.Waniliowa Tarta z kremem kokosowo - czekoladowym. ( bez cukru, bez glutenu, wegańska )

Waniliowa Tarta z kremem kokosowo - czekoladowym .
( bez cukru, bez glutenu, wegańska ) 

Składniki:
Ciasto ( spód )
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 3 łyżki wegańskiego masła ( lub zimnego oleju kokosowego )
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej ( lub aromatu, naturalnej wanilii )
Krem:
- puszka mleka kokosowego ( trzymaj 24 godziny wcześniej w lodówce )
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 3 łyżki ksylitolu
- 20g 70%czekolady bez dodatku cukru

Dodatki:
- foremka do tarty
- tłuszcz do wysmarowania foremki

Sposób przygotowania:
Ciasto ( spód )
1. Piekarnik rozgrzej do 180 oC
2. Wszystkie składniki ze sobą zagnieć do uzyskania jednolitej kleistej masy.
3. Foremkę wysmaruj tłuszczem.
3. Ciasto rozwałkuj (  lub po prosu rękoma uformuj kształt ( nawilż dłonie - ja tak zawsze robię )
4. Tartę piecz przez 20-25 minut w 180 oC, do ładnego zarumienienia.
5. Tartę po upieczeniu zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krem kokosowy:
1. Z puszki obdziel gęstą część kremu, dodaj do niej pastę waniliową i ksylitol, zmiksuj na puszystą pianę.
2. Masę wylej na spód ostudzonej tarty,

Krem czekoladowy.
1. Do miseczki wlej pozostałą część mleka z puszki, dodaj czekoladę i podgrzej mleko do rozpuszczenia czekolady.
2. Łyżeczką nałóż krem na masę i wykałaczką nadaj pożądany wzór.
3. Tartę schowaj do lodówki na kilka godzin.

6 komentarzy:

  1. Jeszcze nie stosowałam pasty waniliowej, jak już to ekstrakt. Ale ten krem tak pieknie wygląda, że będę musiała nabyć wspomnianą pastę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo! :) I te płatki migdałów tak uroczo wyglądają :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie i bardzo smakowicie wygląda ta tarta <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny i rzeczywiście zdrowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń