16 marca 2018

571.Czekoladowe brownie ( wegańskie, bez białego cukru, bez glutenu )

Brownie z kawałkami czekolady.
[ wegańskie, bez cukru, bez glutenu ]



Składniki:
- puszka czerwonej fasoli (umyta)
- 2 szklanki mąki ( u mnie mix: ryżowej i kukurydzianej )
- 1 i 1/2 szklanki roślinnego mleka
- 1/4 szklanki naturalnego kakao 100%
- 80ml syropu z agawy  ( lub 100g ksylitolu, lub każdego innego zaminnika cukru )
- łyżeczka pasty waniliowej ( lub aromatu, lub ominąć )
- łyżeczka sody ( lub proszku do pieczenia )
- łyżeczka octu ( u mnie z winogron )
- 50ml rozpuszczonego oleju kokosowego ( lub innego tłuszczu ) [ 3-4 łyżki ]

1. Piekarnik rozgrzać do 190oC
2. Wszystkie skadniki ze sobą zblendować.

- 1/2 ciemnej czekolady bez dodatku cukru

3. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do masy.
4. Wszystkie składniki wymieszać łyżką.
5. Masę wylać do foremki ( u mnie keksówka ) wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Ciasto piec 35minut w 190oC.
7. Ostudzone ciasto ozdobić rozpuszczoną czekoladą.



Szukasz więcej prostych przepisów?  Zapraszam Cię do zapoznania się z moim eBook'iem, w środku znajdziesz 12 przepisów, każdy bez cukru, bez glutenu, i wszystkie wolne od składników odzwierzęcych ( wegańskie ) 





3 komentarze:

  1. Jeeezu, ale ono wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne apetyczne brownie, robiła bardzo podobne i wiem że wychodzi super:) Gratuluję e booka!:) Rozwijasz się niesamowicie PAt!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jejuuu, jak to wygląda <3 i ta czekoladaa! :DD

    OdpowiedzUsuń