16 grudnia 2017

542. BLOGmas - Ciasto Waniliowe z makiem [ ( bez białe cukru, bez glutenu, wegańskie ].

Ciasto Waniliowe z makiem. 
( bez białe cukru, bez glutenu, wegańskie ) 

 
Skład:
Składniki suche:
- dwie szklanki mąki ryżowej
- 3/4 szklanki maku ( mielonego )
- 1/2 szklanki cukru kokosowego ( lub ksylitolu )
- płaska łyżeczka sody
- 1g naturalnej wanilii
- szczypta soli 

Wszystkie składniki ze sobą dobrze wymieszać.

Składniki mokre:
- szklanka mleka roślinnego ( u mnie sojowe )
- 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego

Wszystkie składniki ze sobą dobrze wymieszać.

Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 190 oC.
- Susze i mokre składniki ze sobą połączyć i wymieszać łopatką.
- Ciasto przelać do foremki keksówki ( ja używam sylikonowej ) i piec 40 minut w 190oC.


 Oryginalny przepis pochodzi z bloga: www.kuchniawformie.pl <-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz