11 listopada 2017

523. Czekoladowy tort z kremem kokosowym ( wegański, bez białego cukru, bez glutenu ) + wegański jadłospis z wykorzystaniem tortu.

Mam tu wielbicieli czekoladowego ciasta? :) Ja uwielbiam wszystko co ma w nazwie " czekoladowe".


Czekoladowy tort z kremem kokosowym 
( wegański, bez białego cukru, bez glutenu )
Składniki:
SUCHE:
- 250g mąki bez glutenowej [ u mnie ryżowa ] ( szklanka )
- 100g naturalnego kakao ( 1/3 szklanki )
- 100g cukru kokosowego ( 1/3 szklanki )
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody

MOKRE: 
- 250ml mleka roślinnego [ u mnie kokosowe ] ( szklanka )
- 100ml oleju [ u mnie rzepakowy ] ( 1/2 szklanki )
- dwie łyżeczki octu jabłkowego

KREM:
- puszka mleka kokosowego ( trzymana 24h w lodówce ) [ gęsta część ]
- 1g naturalnej wanilli
- 20g słodziku [ u mnie ksylitol ]

DODATKI:
- foremka 18cm
- masło roślinne i mąka do obsypania foremki
- kostka gorzkiej czekolady [ bez dodatku cukru ]

Sposób przygotowania: 
- foremkę wysmarować masłem ( lub olejem ) i obsypać mąką
- piekarnik rozgrzać do 180 oC
- suche składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać
- mokre składniki wsypać do drugiej miski i dokładnie wymieszać
- suche i mokre składniki połączyć ze sobą  łopatką
- masę przelać do wcześniej przygotowanej foremki
- ciasto piec w 180 oC około 45-50 minut ( sprawdzić patyczkiem po upieczeniu )
- ciasto odstawić do wystygnięcia.

Przygotowanie tortu:
- ostudzone ciasto wyjąć z foremki ( foremkę umyć i osuszyć )
- ciasto przekroić na pól i dolną część wsadzić do foremki
- gęstą część mleka kokosowego z puszki zmiksować z ksylitolem i wanilią na puszystą masę
- połowę masy przełożyć na dolną cześć ciasta, masę przykryć górną częścią ciasta, pozostały krem rozsmarować na górze i na krem zetrzeć czekoladę
- ciasto schować na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na noc )


Wartość odżywcze w 1 z 10 kawałków:
Kilokalorie: 340
Białko: 4.8g
Tłuszcze: 20.1g
Węglowodany: 31.6g

------------------------------------------------------------------------------
Pełny jadłospis z wykorzystaniem tortu :) 
Śniadanie:
- Tort czekoladowy z kremem kokosowym, kawa z cykorii na mleku owsianym.
II śniadanie:
- dwie kromki chleba, pasta z 1/2 awokado i przypraw, podsmażone naturalne tofu, papryki, pomidorki, prażone migdały.
Obiad:  
- surówka [ mix liście, 1/2 pomidora, 1/2 awokado, 1/2 ogórka, łyżeczka pesto, łyżeczka oleju z pestek dyni, łyżeczka oliwy, wędzona sól ] 4 pieczone falafele, dwie łyżeczki prażonych pestek słonecznika, dwie łyżeczki płatków konopi. 
Kolacja:
Zupa z zielonych warzyw: bulion warzywny, brokuł, zielona soczewica, fasolka szparagowa, groszek, przyprawy, płatki drożdżowe. 


 Pat X :)

3 komentarze:

  1. My uwielbiamy wszystko co ma w nazwie czekoladę, kokos czy orzechy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym zjadła taki czekoladowy tort teraz :) uwielbiam czekoladowe desery

    OdpowiedzUsuń