17 listopada 2017

524. Pomysły na Wegańskie Pancakes


Waniliowe Pancake's.
Składniki:
- dwie łyżki mąki z ciecierzycy
-  łyżka budyniu waniliowego bez cukru ( proszek)
-  odrobiną proszku do pieczenia
-  łyżeczka słodzika ( u mnie fruktoza )
-  mleko roślinne ( u mnie ryżowe ) do odpowiedniej konsystencji.

Wszystko wymieszać z smażyć na rozgrzanej patelni, gdy na placuszkach pojawią się kropeczki, przewrócić.

Dodatki:
- jogurt kokosowy
- mrożone maliny.

Wartość odżywcze:
Kilokalorie:459
Białko: 11g
Tłuszcze: 8.5g
Węglowodany: 80g


Czekoladowe Pancake's 
Składniki:
- dwie łyżki mąki z ciecierzycy
- łyżka kakao
- szczypta sody
- łyżeczka ksylitolu
- mleko kokosowe do gęstej konsystencji ( około 100 ml )

Wszystko wymieszać z smażyć na rozgrzanej patelni, gdy na placuszkach pojawią się kropeczki, przewrócić.

Dodatki: 
- jogurt kokosowy
- starta gorzka czekolada
- masło orzechowe.

Wartość odżywcze:
Kilokalorie: 434
Białko: 16g
Tłuszcze: 20g
Węglowodany: 42g

Korzenne Pancake's 
Składniki: 
- 50g mąki z ciecierzycy
- 15g słodzika ( u mnie fruktoza )
- 10g przyprawy korzennej ( bez dodatku cukru i glutenu )
- szczypta naturalnej wanilii
- mleko roślinne ( u mnie ryżowe ) dodane do gęstej konsystencji ( około 100 ml )

Wszystko wymieszać z smażyć na rozgrzanej patelni, gdy na placuszkach pojawią się kropeczki, przewrócić.

Dodatki:
- " mus" z owocu kaki ( owoc poduszony widelcem )
- syrop daktylowy.



Wartość odżywcze:
Kilokalorie: 485
Białko: 8g
Tłuszcze: 2g
Węglowodany: 105g

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam pancakes, ale wegańskich jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mąka z ciecierzycy świetnie się sprawdza do takich placuszków :)

    OdpowiedzUsuń