7 listopada 2017

522.Wegański jadłospis XVI.

Śniadanie:
Kasza jaglana ze śliwkami w syropie daktylowym, posypana wiórkami kokosowymi, masło orzechowe. Kawa z cykorii na mleku owsianym.



Przekąska:
Soczek i winogrona. 

 Lunch: 
- bułka grahamka z humusem i papryką, kawa z mlekiem sojowym czekoladowym, dwa kotleciki marchewkowe. 


Przepis! :)
Marchewkowe kotleciki.  

Na 8 kotlecików:
- 2 duże marchewki
- 1/2 cukinii
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy lub oleju

Marchewkę i cukinię obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Rozgrzać patelnię, wsypać marchewkę z cukinią i czosnek, smażyć aż będzie miękka. Wszystko przełożyć do miski poczekać aż trochę ostygnie. Dodać 40g mąki ( ja użyłam z ciecierzycy ), dodałam również dwie łyżki płatków konopi ( można pominąć ), dwie łyżki płatków drożdżowych nie aktywnych, paprykę wędzona, sól wędzona i pieprz.
Patelnię umyłam, dodałam dwie łyżki oliwy i włączyłam palnik, kotleciki uformowałam, opruszyłam w mące i ułożyłam na rozgrzanym oleju. Smażyłam do zarumienianie się.

Są przepyszne ! :)

Przekąska nr.2: 60g rodzynek.

Kolacja: 
- dwa kotleciki
- surówka: liście, ogórek, pomidor, papryka, olej z pestek dyni, pesto, sól wędzona
- pieczone słodkie ziemniaki z pieprzem.

2 komentarze:

  1. Nabrałyśmy ochoty na tą kaszę jaglaną ze śliwkami <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak Ty wszystko smacznie komponujesz! <3

    OdpowiedzUsuń