9 października 2017

499.Wegański dyniowy tort z kremem kokosowym ( bez cukru ).

Wegański dyniowy tort z kremem kokosowym
( bez cukru ) 


Składniki:
Suche:
- szklanka mąki ( u mnie orkiszowa )*
- 50g ksylitolu
- dwie łyżeczki przyprawy do piernika
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

*Można zrobić ciasto w wersji bez glutenowej na mące owsianej ( bez glutenu )

Mokre:
- 1/2 szklanki musu dyniowego*
- 1/4 szklanki oleju ( u mnie rzepakowy )
- 1/4 szklanki napoju roślinnego ( u mnie " mleko" ryżowe )
- łyżka octu jabłkowego

*Mus dyniowy to upieczona zblendowana dynia, ja użyłam musu sprzed roku ( trzymany w zamrażalce )

 Krem:
- puszka mleka kokosowego ( tylko część stała - trzymana 24h w lodówce)
- 20g ksylitolu
- naturalna wanilia

Dodatki:
- dwie kostki startej czekolady ( gorzka, bez dodatku cukru )
- foremka 18cm
- papier do pieczenia

Sposób przygotowania: 
- Piekarnik rozgrzać do 180oC. Suche składniki ze sobą wymieszać, mokre składniki zmiksować, obie masy ze sobą szybko połączyć łopatką, ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 50 minut do zarumienienia ciasta. Ciasto odstawić do ostygnięcia.
- Krem: gęstą część mleka kokosowego zmiksować na puszystą masę z  ksylitolem i wanilią.
- Ostudzone ciasta przekroić na pół, przełożyć połową kremu, pozostały krem rozsmarować na cieście i udekorować tort czekoladą bez dodatku cukru*.

* czekoladę wegańską bez cukru, można kupić w każdym sklepie ze zdrową żwynością jak i w sklepach typu: Piotr i Paweł, Netto, Bi1, Auchan, Carrefour ... działy ze zdrową żynowścią.


5 komentarzy:

  1. wygląda cudnie i bardzo apetycznie, muszę zrobić mus dyniowy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czysty obłęd! Chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba pora zrobić tort bez okazji ^_^

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie nasze smaki :D Z chęcią byśmy zjadły taki tort :D

    OdpowiedzUsuń