16 sierpnia 2017

482. Pełnoziarnista orkiszowa drożdżówka z jabłkami i cynamonem.


Pełnoziarnista orkiszowa drożdżówka z jabłkami i cynamonem.

Składniki:
- 400g mąki orkiszowej
- 200 ml ciepłego mleka
- 40g świeżych drożdży
- jajko
- 50g masła
- łyżeczka cukru kokosowego
- 100g erytrolu
- 400g jabłek ( już obranych i pokrojonych w kostkę )
- 3 łyżki cynamonu
- łyżka oleju kokosowego

+ foremka keksówka.
+ papier do pieczenia.

Sposób przygotowania: 
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru kokosowego, dodać mąkę, jajko, rozpuszczone masło, 50g erytrol i wszytko razem wymieszać. Miskę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Jabłka: 
Na patelnie rozpuścić łyżkę oleju kokosowego, dodać jabłka pokrojone w kostkę i chwilę poddusić, dodać 3 łyżki cynamonu i 50g erytrolu, dusić na małym ogniu 10 minut.Odstawić uprażone jabłka do ostygnięcia.

Ciasto oraz jabłka połączyć ze sobą, przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piec 50 minut w 190oC. 

Drożdżówkę podzieliłam na 8 kawałków
Wartość odżywcze jednego kawałka. 
Kilokalorie: 263
Białko: 7g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 53g 

8 komentarzy:

  1. O mniam, uwielbiam takie ciasta☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam już ślinotok! Obłędna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pat!Twoja drożdżówka wygląda tak pięknie że oddałabym za nią nawet zwykłą białą,bułę z kruszonką:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle pysznie tu u Ciebie :). Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zwykle wynajduję tutaj kolejną pyszność, super :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować, bo wygląda tak puszyście i kusząco smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już czujemy ten obłędny zapach cynamonu :D

    OdpowiedzUsuń
  8. mojemu bratu na pewno by smakowała ;)

    OdpowiedzUsuń