21 czerwca 2017

471. Waniliowy sernik z galaretką i truskawkami. ( Bez cukru / Bez glutenu )


Waniliowy sernik z galaretką i truskawkami
( bez cukru / bez glutenu )


Składniki
Sernik:
- 250g twarogu półtłustego 
- 2 kurze jajka ( M )
- waniliowy budyń bez dodatku cukru
- 1g naturalnej wanilii ( lub aromatu waniliowego ) 
- 50g ksylitolu ( lub 20g słodzika ) 

Dodatki:
- 200g małych truskawek
- truskawkowa galaretka bez dodatku cukru ( u mnie wegańska )

Potrzebujemy:
- foremkę o średnicy 16cm
- papier do pieczenia 

Sposób przygotowania.
Sernik: 
- rozgrzać piekarnik do 180oC
- białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
- żółtka, budyń, wanilię, ser, ksylitol zmiksować ze sobą
- obie masy połączyć łopatką
- masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki
- piec 45 minut w 180 oC. 

Pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia. 

Galaretka
- truskawki umyć, obrać z szypułek i rozkroić na pół i ułożyć na ciasto
- galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, jak galaretką się rozpuści dodać 250ml zimnej wody 
- odstawić galaretkę aż zacznie tężeć
- galaretkę lekko wymieszać i łyżką nałożyć na truskawki
- ciasto z galaretką schować do lodówki i poczekać do całkowitego stężenia. 

!! Galaretki NIE lać gdy jest płynna bo cała wchłonie się w ciasto, albo wypłynie po za foremkę !!!



Wartości odżywcze całego ciasta: 
Kilokalorie: 784
Białko: 69.5g
Tłuszcze: 24.6g
Węglowodany: 76g 

Ciasto jest nisko kaloryczne więc podzieliłam je na 6 porcji
( w jednej porcji są dwa kawałki) 
Kilokalorie: 131
Białko: 11.6g
Tłuszcze: 4.1g
Węglowodany: 12,7g 


Propozycja podania. 
- 100ml ulubionych lodów. 
U mnie wegańskie : kokosowo- waniliowe, bez cukru z firmy The Coconut
- 150g truskawek
- dwa kawałki ciasta ( jedna porcja) 


19 komentarzy:

  1. Nagle poczułam zapach wanilii (który uwielbiam).
    =}
    ~ A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba pożarłabym całe! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. to porcja na jedną osobe? pytam bo malo tego twarogu coś...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dasz radę na raz zjeść 250g twarogu, 200g truskawek, pół litra galaretki itp itd... To około kilogramowe ciasto może zjeść na porcje. :)

      Usuń
    2. Zamierzam upiec to dla całej całej rodziny . z reguły daje 1 kg kubelek sera

      Usuń
    3. W takim razie do 1kg sera musisz użyć conajminiej 6 jajek i o wiele wydłużyć czas pieczenia. Ja bym również dała dwa budynie, więc ksylitolu.

      Usuń
  4. Ale pyszności! Dość, że uwielbiam serniki to jeszcze te truskawki <3

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis tragedia , ciasto niskie 1 cm wyroslo, to przepis na blaszke mini .nie polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na blaszkę 16cm... !!! Przecież jest napisane. Jak daje się większa blaszkę to automatycznie zwiększa się proporcje.
      Jak dałaś duża blaszkę to logiczne jest to że wyszedł Ci płaski placek.

      Usuń
  6. po co takie przepisy z malymi porcjami , bez sensu ,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz w internecie milion innych przepis z moich nie musisz korzystać. Dla mnie spokojnie takie ciasto wystarczy. A jak nie jesteś pewna, to spytaj, to ci pod powiem jak zwiększyć proporcje. Tak się składa że na tej planecie jest tysiące osób które jak ja robią przepisy tylko dla siebie i używają małych foremek, bo to trzeba zjeść, nie sposób robić o wyrzucać.

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Skończyłam, a Tobie polecam czytać posty ze zrozumieniem i logicznie myśleć w odtwarzanie przepisów. ;)

      Usuń
  8. Pięknie wygląda:-D
    Sernik z truskawkami to dla mnie nieodłączny element lata.
    Tylko u mnie zazwyczaj króluje ten na zimno.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne! Na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dałybyśmy się za niego pokroić :D Idealna porcja na nas dwie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, pycha <33 !

    Moje ulubione ciasto :P

    ~K.

    OdpowiedzUsuń