23 maja 2017

465. Waniliowe proteinowe biszkopty z gorzką czekoladą.


Waniliowe proteinowe biszkopty z gorzką czekoladą.



Składniki: 
- 60g odżywki białkowej o smaku waniliowym
- 1g naturalnej wanilii
- 40g mąki jaglanej
- 4 jajka ( M )
- budyń waniliowy
- 100g gęstego jogurtu naturalnego lub twarogu

- 40g czekolady ( ja używałam 85% słodzonej nektarem kokosowym )

Dodatki:
- papier do pieczenia
- duża prostokątna foremka

Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do 180oC
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
- Żółtka, odżywkę białkową, wanilię, mąkę, budyń i jogurt zmiksować ze sobą.
- Obie masy połączyć.
- Masę wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec około 20 minut w 180oC.

Gdy biszkopt ostygnie, przekładamy go na tackę i kroimy na 12 części. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dowolnie ozdobić biszkopty.


Wartości odżywcze w jednym biszkopcie:
Kilokalorie: 88
Białko: 7.5g
Tłuszcze: 3.8g 
Węglowodany: 5.5g 


5 komentarzy:

  1. Wygląda obłęd! U mnie zrobiło się właśnie jaglane rafaello <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudne! Coś czuję, że by mi smakowało <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Great post and ypu blog :)
    I following you :)
    Look at my blog:
    cleopatrassecret.blogspot.rs

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się prezentują takie kwadraciki :D Z truskawkami byśmy chętnie zjadły :D

    OdpowiedzUsuń