18 maja 2017

464. Dietetyczny cytrynowy sernik ( bez glutenu, bez cukru )


Dietetyczny cytrynowy sernik
( bez glutenu, bez cukru )

Składniki:
- 250g sera QUERK*
- 4 jajka M
- jeden śmietankowy budyń ( bez cukru)
- trzy duże cytryny
- 50g ksylitolu

- tłuszcz do wysmarowania foremki
- mąka do obsypania foremki ( ja użyłam mąki jaglanej )
- foremka o średnicy 16cm

Sposób przygotowania: 
- włączyć piekarnik na 180oC
- białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
- wycisnąć sok z dwóch cytryn
- żółtka, ksylitol, ser, budyń, sok wyciśnięty z dwóch cytryn zmiksować ze sobą
- obie masy ze sobą połączyć łopatką
- foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką ( lub użyć papieru do pieczenia )
- ciasto wylać do foremki
- cytrynę umyć i obrać, pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na masę i lekko docisnąć
- ciasto piec ok. 45 minut w 180oC.


 *QUERK Angielski odpowiednik twarogu, można zamienić na zmielony twaróg lub gęsty jogurt naturalny. Ja użyłam 0% tłuszczu bo tylko taki był w sklepie, ale niech każdy użyje taki jak lubi.


Ciasto podzieliłam na 6 kawałków
( jest bardzo nisko kaloryczne ) ;)

Wartości odżywcze w dwóch kawałkach
( takie jak na zdjęciu )
Kilokalorii: 242
Białka: 22g
Tłuszczy: 9g
Węglowodany: 29g


Sernik wyszedł przepysznie.

5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, aż mi przyszła ochota na sernik!

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój serniczek wygląda zjawiskowo!Uwielbiam cytrynowe ciasta.I właśnie przypomniałaś mi że już za długo nie piekłam sernika:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak jak z cytrusami w ciastach nie przepadamy tak ten sernik prezentuje się przepysznie i chętnie byśmy go spróbowały :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczny ten sernik, aż się nie chce wierzyć, że jest dietetyczny

    OdpowiedzUsuń