Dietetyczny cytrynowy sernik
( bez glutenu, bez cukru )
Składniki:
- 250g sera QUERK*
- 4 jajka M
- jeden śmietankowy budyń ( bez cukru)
- trzy duże cytryny
- 50g ksylitolu
- tłuszcz do wysmarowania foremki
- mąka do obsypania foremki ( ja użyłam mąki jaglanej )
- foremka o średnicy 16cm
Sposób przygotowania:
- włączyć piekarnik na 180oC
- białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
- wycisnąć sok z dwóch cytryn
- żółtka, ksylitol, ser, budyń, sok wyciśnięty z dwóch cytryn zmiksować ze sobą
- obie masy ze sobą połączyć łopatką
- foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką ( lub użyć papieru do pieczenia )
- ciasto wylać do foremki
- cytrynę umyć i obrać, pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na masę i lekko docisnąć
- ciasto piec ok. 45 minut w 180oC.
*QUERK Angielski odpowiednik twarogu, można zamienić na zmielony twaróg lub gęsty jogurt naturalny. Ja użyłam 0% tłuszczu bo tylko taki był w sklepie, ale niech każdy użyje taki jak lubi.
Ciasto podzieliłam na 6 kawałków
( jest bardzo nisko kaloryczne ) ;)
Wartości odżywcze w dwóch kawałkach
( takie jak na zdjęciu )
Kilokalorii: 242
Białka: 22g
Tłuszczy: 9g
Węglowodany: 29g
Sernik wyszedł przepysznie.
Wygląda przepysznie, aż mi przyszła ochota na sernik!
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńTwój serniczek wygląda zjawiskowo!Uwielbiam cytrynowe ciasta.I właśnie przypomniałaś mi że już za długo nie piekłam sernika:-)
OdpowiedzUsuńTak jak z cytrusami w ciastach nie przepadamy tak ten sernik prezentuje się przepysznie i chętnie byśmy go spróbowały :D
OdpowiedzUsuńApetyczny ten sernik, aż się nie chce wierzyć, że jest dietetyczny
OdpowiedzUsuń