21 kwietnia 2017

458.Ciasteczka Jaglana z czekoladą ( bez cukru, bez gluten, bez laktozy ) - 127 kcal w sztuce.

Ciasteczka Jaglana z czekoladą 
( bez cukru, bez gluten, bez laktozy )



Składniki:
- 250g mąki jaglanej
- 3 jajka (170g )
- 50g masła ( u mnie wegańskie koko )
- 50 ml " mleka" kokosowego ( u mnie nie słodzone od koko )
- 1g naturalnej wanilii ( lub aromatu )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g ksylitolu ( lub innego zamiennika cukru )
- tabliczka czekolady ( umnie 90% bez dodatku cukru 100g )

- 16 foremek do babeczek.

Sposób przygotowania:
- Włączyć piekarnik na 180 oC.
- Suche składniki: mąkę, wanilię, ksylitol, proszek do pieczenia wymieszać ze sobą.
- Do suchych składników dodać: jajka, rozpuszczone masło, mleko i wymieszać.
- Czekoladę rozdrobnić nożem, dodać do masy i wszystko wymieszać.
- Rozłożyć foremki i po jednej czubatej łyżce masy nałożyć do każdej foremki.
- Piec 25-30 minut w 180 oC, do ładnego zarumienienia.

Wskazówki:
- masło można zamienić na olej kokosowy
- z ciasteczek można zrobić 8 wysokich babeczek, wtedy wystarczy wydłużyć czas pieczenia o około 15- 20 minut.
- czekoladę można zamienić na suszone owoce i orzechy
- można zrobić jeszcze szybciej, wylewając masę na papier do pieczenia ( prostokątna lub kwadratowa foremka ) i po upieczeniu ciasteczka pokroić w dowolny kształt.
- ciasteczka wychodzą również na mąkach takich jak: ryżowa, kukurydziana, kokosowa wymieszana z ryżową.


Wartości odżywcze w jednym ciasteczku:
Kilokalorie: 127
Białko: 3.2g
Tłuszcze: 6.5g
Węglowodany: 13.1g. 
Z przepisu wychodzi 16 ciasteczek. 


8 komentarzy:

  1. Jak zwykle wyglądają mega smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasteczka, takie grubiutkie, na pewno można się nimi najeść :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie kuszące :) Uwielbiam jaglankę, a jeszcze nic z niej nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I ta czekolada w środku....
    Wyglądają przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń