1 kwietnia 2017

451. Jogurtowe ciasto z żurawiną. ( bez cukru, bez glutenu )

Jogurtowe ciasto z żurawiną
 ( bez cukru, bez glutenu ) 


Czasami mam ochotę na proste ciasto, które robi się szybko i łatwo zabrać ze sobą. Tak się składa że dziś widziałam się z przyjaciółką i postanowiłam jej upiec ciasto, od tak bez okazji, bardzo mi też zależało aby użyć żurawinę, ponieważ w ALDI, jest żurawina bez dodatku cukru, a moja przyjaciółka bardzo ją lubi. Upiekłam dwa ciasta, składniki i przepis podaję na jedno.

Składniki:
- 4 jajka (L)
- 150ml jogurtu naturalnego
- 50g ksylitolu
- 1g naturalnej wanilii
- 100g mąki ryżowej
- 80g suszonej żurawiny

- masło i mąka do wysmarowania blaszki ( można użyć papieru do pieczenia ) 


Sposób przygotowania:
- Żurawinę zalać zagotowaną wodą i odstawić, mieszać co jakiś czas
- włączyć piekarnik na 190 oC
- białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną piane
- żółtka, ksylitol, wanilię, jogurt, mąkę połączyć ze sobą łopatką
- ubite białka połączyć z resztą masy
- foremkę wysmarować masłem i obsypać mąką 
- połowę masy wlać do foremki 
- żurawina powinna podwoić swoją objętość ( można ją zalać wodą dużo wcześniej ), odlać wodę z żurawiny i połową porcji posypać ciasto
- zalać żurawinę resztą ciasta i posypać ciasto pozostałą żurawiną
- ciasto piec 35 minut w 190 oC
- przed podaniem posypać ciasto zmielonym ksylitolem. 

Uwaga ! 
Do ciasta nie dodajemy żadnych spulchniaczy typu: proszek do pieczenia, soda, ocet itp...






Moja foremka ma 16cm.
Ciasto pięknie urosło więc podzieliłam je na 10 kawałków. 
Wartości odżywcze w 1 kawałku ciasta.
Kilokalorie:126
Białko: 4g
Tłuszcze: 3g
Węglowodany: 22g



7 komentarzy:

  1. Uwielbiam jogurtowe ciasto!
    Musiało być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszniaste! poluję na taką żurawinę ale stacjonarnie nigdzie nie mogę znaleźć a jak już widzę to kosztuje tyle, ze wolę zamiast 200g żurawiny kupić kilogram rodzynek xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo zachęcająco! ;)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wyrośnięte! Wygląda przepysznie, a skład super :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda mega smacznie ;p i brzmi jak ciasto idealne dla kogoś, kto jest na diecie sportowca ;)

    OdpowiedzUsuń