14 marca 2017

447. Waniliowe Babeczki z kremem orzechowym ( bez cukru, bez laktozy )



Waniliowe Babeczki z kremem orzechowym
 (bez cukru, bez laktozy )




Składniki na babeczki:
- 150g mąki orkiszowej
- 4 jajka 
- 100ml " mleka " kokosowego
- 50g ksylitolu
- 1g naturalnej wanilli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia. 
- ok. 170g kremu orzechowego ( 10 łyżeczek ) 
- naturalne kakao do posypania babeczek 


Składniki na 15 łyżeczek kremu ( do przepisu użyłam 10 )
- 100g orzechów laskowych
- 30g syropu klnowego
- 20g kakao naturalnego
- 100 ml " mleka" kokosowgo.

Sposób przygotowania kremu: 
Orzechy laskowe uprażyć na patelni i z ciepłych orzechów pozbyć się nadmiaru skórki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. ( Mój blender ma 60v mocy)

Wartości odżywcze całego kremu 250g. 
Kilokalorie:849
Białko:18g
Tłuszcze: 68g
Węglowodany: 52g




Sposób przygotowania babeczek:
- piekarnik rozgrzać do 180 oC
- białka oddzielić od żółtek i zmiksować na sztywną pianę
- resztę składników ( oprócz kremu ) zmiksować ze sobą
- połączyć obie masy w całość
- do każdej foremki nałożyć dwie duże łyżki ciasta, małą czubatą łyżeczkę kremu czekoladowego, i dołożyć jedną łyżkę ciasta
- babeczki piec w 180 oC przez 30 minut
- po upieczeniu babeczki wyjąć z piekarnika i posypać kakao. 








Wartości odżywcze w jeden babeczce z kremem orzechowym.
Kilokalorie:165
Białko: 6.5g
Tłuszcze: 7.6g
Węglowodany: 19g




A z kremu który został zrobiłam kanapki i dodałam do naleśników. 

12 komentarzy:

  1. Ten krem <3 Oj zjadło by się :D

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie jak zwykle same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają naprawdę pysznie☺

    OdpowiedzUsuń
  4. no wyrosły ci genialnie! mi ostatnio wszystkie wypieki opadają (ale na szczęście nadal dobrze smakują)
    nie wiem czy by mi wyszły bez jajek bo sporo ich tu ale za to przepis na krem jest świetny!
    No i jest prawie 22 a ja się głodna zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, z takim domowym kremem orzechowym muszą smakować wprost fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale bym takie zjadła, chyba wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny przepis :) Aż chyba jeszcze dziś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Foodgazm, istny foodgazm :D Muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń