23 stycznia 2017

434. Ekspresowa bezglutenowa rolada z jabłkami ( bez cukru ).

Cześć.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszną roladę którą robi się w ekspresowym tępię.


Bezglutenowa rolada z jabłkami. 



Składniki: 
- 4 jajka
- 50g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 30ml "mleka roślinnego" ( lub zwykłego ) u mnie kokosowe
- 40g stewi w granulkach/ ksylitolu / erytrolu lub innego zamiennika cukru
- szczypta naturalnej wanilii
- 3 jabłka ( po obraniu 360g )
- olej do wypsikania papieru do pieczenia ( u mnie rzepakowy )

Sposób przygotowania. 
- Dużą blachę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia
- papier popsikać olejem
- jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki i ułożyć ciasno na papierze do pieczenia ( patrz zdjęcie poniżej ) jabłka posypać cynamonem ( u mnie wyszły trzy łyżeczki ) oraz czymś słodkim.
- białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
- mąkę, proszek do pieczenia, słodzik i wanilię wymieszać ze sobą, dodać jajko, mleko i zmiksować
- upite białka delikatnie połączyć z resztą masy
- masę równolegle wyłożyć na jabłka
- piec 35-40 minut w 180oC
- wyjąć ciasto z piekarnika ( musi być ciepłe ) wyłożyć ( górną stroną ) na czystą ścierkę
- z jabłek delikatnie odkleić papier do pieczenia
- roladę ciasno zawinąć do środka ( tak aby jabłka były w środku )
- roladę zostawić do wystygnięcia zawiniętą w ścierkę
- ostygnięto roladę posypać słodzikiem zmielonym na pyłek
- najlepiej smakuję gdy kilka godzin poleży ( pod przykryciem )

Wartości odżywcze:
Roladę podzieliłam na 14 kawałków.
Kilokalorie: 53
Białko: 2g
Tłuszcze: 1g
Węglowodany: 10g









Grafika do pobrania / zapisania / wydrukowania. 

Na dziś to wszystko. 
Pamiętajcie o uśmiechu !
Pat

9 komentarzy:

  1. zapisuję przepis! może w końcu zrobię i użyję do czegoś mąkę ryżową! A mam jeszcze lepiej bo latem uprażyłam sobie pyszne jabłuszka i mam kilka słoików:) oczywiście bez cukru:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! Nie przepadam za tego typu ciastami, ale ta kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis tym razem nie dla mnie, bo nie lubię jabłek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka! Koniecznie musze wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń