1 grudnia 2016

424.Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety - Sernik na spodzie biszkoptowy ( bez glutenu ) z polewą czekoladowo - cynamonową.



Dziś pierwszy dzień grudnia, zatem pora na kolejną edycję naszego magazynu! W świątecznym numerze Bezbolesnego Usuwania Cukru z Diety znajdziesz:
- świąteczne przepisy
- kilka słów o jednym ze zdrowych zamienników cukru - ksylitolu
- CukieroSKOP na cały rok
- recenzję ksiażki Cukier - Cichy zabójca?
- artykuł o wpływie cukru na rozwój chorób nowotworowych
- wywiad z właścicielką bezcukrowej cukierni w Poznaniu
- wywiad z trenerem personalnym na temat wpływu cukru na kształtowanie sylwetki

- Magazyn możecie pobrać na stronie:

www.bezbolesneusuwaniecukru.pl


Jednym ze świątecznych przepisów przygotowałam ja:

 Sernik na spodzie biszkoptowy z polewą czekoladowo - cynamonową.

W magazynie znajdziecie grafikę do własnego pobrania i wydrukowania. 



Składniki:
Biszkopt:
- 25g mąki ryżowej
- 20ml mleka roślinnego
- 1 jajko
- 20g tagatozy 
( smakowy odpowiednik 40g cukru )
- łyżka cynamonu
- łyżka przyprawy do piernika ( uwaga na skład ! Większość przypraw ma w składzie pszenice i cukier ) 

Masa Serowa:- 250g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 50ml mleka roślinnego ( u mnie z nerkowców) 
- budyń waniliowy ( bez cukru )
- 20g tagatozy
- 1g naturalnej wanilii 

Polewa:
- 50 gorzkiej czekolady bez cukru
( Cavalier - ze sklepu www.stewiarnia.pl ) 
- 50 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka cynamonu. 

Dodatki:
- masło do wysmarowania blaszki 
- mąka do obsypania blaszki.



Sposób przygotowania:
Biszkopt bez glutenowy (śr:16cm)
- Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką.
- Piekarnik rozgrzać do 180oC.
- Białko ubić na sztywną pianę.
- Żółtko, mąk, mleko, tagatoze, cynamon, przyprawę wymieszać ze sobą ( użyłam widelca ) dodać białko i wymieszać.
- Ciasto przelać do foremki i piec 15 minut w 180oC.




Masa serowa:
- Białka jaj ubić na sztywną pianę.
- Żółtka, ser, mleko, budyń, tagatoze, wanilie, wymieszać ze sobą ( użyłam widelca ) dodać ubite białko i odstawić masę. 



Gdy biszkopt się upiecze, wyjąć ciasto z blaszki, przewrócić na drugą stronę, i na jeszcze ciepły biszkopt wylać masę serową. 
Sernik piec przez 50 minut w 180 oC. 

Polewa czekoladowa:
Podgrzać mleko z cynamonem, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. 
Polać ostudzony sernik czekoladą. 





Wartości odżywcze w jednym kawałku
( 8 kawałków  )

Kilokalorie: 119
Białko: 10.5 g
Węglowodany: 10.4 g
Tłuszcze: 4.8 g




Magazyn jest do pobrania zupełnie za darmo, zapraszam również na social media:
Grupa: www.facebook.com/groups/152314291785261
E-mial: kontakt@bezbolesneusuwaniecukru.pl

"Najlepszy sposób na osiągnięcie SUKCESU,
to postępować według RAD, jakie dajemy innym"



Na dziś to wszystko, pamiętajcie o uśmiechu !

4 komentarze:

  1. no wyszedł Ci cudny ten serniczek! po Nowym Roku będę się starała odstawiać nabiał ale myślę, że jeszcze w święta zaserwuję sobie taki z twarogu. Czadowy rysunek, domyślam się że Twój:) przypomina mi mojego Malucha tyle, że mój malczanek jest zielony:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniczek jak i pierniczki marchewkowe w tym numerze są genialne :D Gdybyśmy miały pod nosem piekarnik od razu byśmy je robiły :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale masz zdolnosci kulinarne i artystyczne :)
    https://beslimuk.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń