17 listopada 2016

421. Piernik na ostatnią chwilę - bez cukru, bez glutenu -


Kto z Wa uwielbia Piernik ?
Ja bardzo, tylko nie mam możliwość zrobienia takiego który długo leżakuje, ponieważ zawsze na święta wyjeżdżam, i nigdy nie lecę od razu do domu rodzinnego, dlatego w tym roku stawiam na piernik który można zrobić na ostatnią chwilę, czyli w moim przypadku powtórzę przepis 22-23 grudnia.



Piernik na ostatnią chwilę - bez cukru, bez glutenu .

Składniki: 
- 100g rozpuszczonego masła ( u mnie light ) 
- 150ml "mleka" roślinnego ( u mnie z nerkowców ) 
- 2 łyżki przyprawy do piernika ( uwaga na skład ! większość ma w sobie pszenice i cukier ) 
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 150g mąki ryżowej
- 50g słodzika ( u mnie tagatoza - odpowiednik 100g cukru )
- 2 łyżki miodu 
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
Dżem z czerwonych śliwek słodzony ksylitolem. 

Dodatki:
- masło i mąka do wysmarowania i obsypania blaszki
- blaszka keksówka



Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
- W garnku rozpuścić masło, dodać przyprawę do piernika, cynamon, miód, i dokładnie wymieszać.
- Garnek zdjąć z ognia, dodać mleko i wymieszać, dodać jajko i roztrzepać trzepaczką. 
- Do miski wsypać suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, słodzik i wszystko dokładnie wymieszać. 
- Do garnka wsypać suche składniki i wymieszać trzepaczką do połączenia składników. 
- Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką ( albo wyłożyć papierem do pieczenia).
- Masę piernikowa wlać do foremki.
- Ciasto piec 45 minut w 180 oC. 
- Gdy ciasto ostygnie, przekroić na pół i przełożyć ulubionym dżemem/ powidłem. 






Wartości odżywcze bez dżemu! :)
Piernika podzieliłam na 10 kawałków. 
Kilokalorie: 139kcal
Białko: 3.2g
Węglowodany: 19g
Tłuszcze: 5.6g

Do każdego kawałku dodałam 40kcal z dżemu, ale to wszystko zależy czym wy wypełnicie środek piernika. 

Wskazówki:
- Piernik najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.
- Piernik można polać rozpuszczoną ciemną czekoladą. 
- Można użyć innego zamiennika cukru. 



Przepis, do pobrania/ zapisania/ wydrukowania.
----------------------------------------------------------------------------------

Pamiętajcie o uśmiechu !
Pat
www.facebook.com/MarzeniePat -> Klik <-
www.instagram.com/pat_dream_uk -> Klik<-

7 komentarzy:

  1. Świetny przepis :). Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej masz domową śliwkę! zazdroszczę! Miałam w tym roku robić i znowu zorientowałam się będąc już w Norwegii (a tu nie ma węgierek na powidła). Piernik lubię ale nie powiem żebym jakoś strasznie przepadała- ale za to mój Adaśko bardzo lubi pierniki ciastka więc przepis zapisuję i zorbię mu na święta domowy placek, nie będzie się wtedy faszerował kupnymi chemicznymi pierniczkami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny :) Ja planuję wegański piernik na święta i zobaczy się, co z tego wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Już nie mogę się doczekać świąt i piernika mojej cioci <3
    Twój też wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. My też robimy piernik tylko taki na ostatnią chwilę :D Ale smakuje równie pysznie co te tradycyjne :D

    OdpowiedzUsuń