9 listopada 2016

419.Czekoladowy tort z kremem waniliowym - bez cukru i glutenu.

Czekoladowy tort z kremem waniliowym - bez cukru i glutenu. 



Składniki:
Na ciasto:
- 4 jajka
- 100g mąki ryżowej
- 20g kakao ( u mnie odtłuszczone )
- 50g słodzika- tagatoza ( odpowiednik smakowy 100g cukru )
- 150ml "mleka" kokosowego

Na krem:
- 200ml gęstego jogurtu naturalnego
- 80g mleka w proszku
- 2g naturalnej wanilii
- 20g tagatozy (odpowiada smakowo 40g cukru )

Na polewę: 
- 40g masła orzechowego
- 10g kakao
- 50ml mleka kokosowego

Dodatki:
- 1/2 cytryny + 1.3 szklanka wody = do nasączenia biszkoptu
- kakao do obsypania ciasta
- blaszka o wymiarach 16cm
- masło klarowane do wysmarowania blaszki
- mąka do obsypania blaszki.


Sposób przygotowania: 
Ciasto:
- Wysmarować blaszkę masłem, obsypać mąką i włączyć piekarnik na 180 oC.
- Białka oddzielić od żółtek i upić na sztywną pianę.
- Mąkę, mleko, żółtka, kakao, słodzik zmiksować ze sobą.
- Białka połączyć z resztą masy.
- Ciasto przelać do blaszki.
- Piec w 180 oC 45 minut.
- Gdy ciasto się upiecze odstawić na  godzinę do wystygnięcia.
- Ostudzone ciasto przekroić na pół, odciąć górę tak aby wyrównać ciasto.
- Dół i górę ciasta nasączyć wcześniej przygotowanym sokiem z cytryny.



Krem:
- Przygotować kąpiel wodną.
- Przełożyć do miski jogurt naturalny i wymieszać ze słodzikiem i wanilią.
- Mleko w proszku dodawać po 20g i mieszać ( użyłam mieszadełka ) do póki się wszystko nie rozpuści i nie zrobi się gładka masa.
- Uwaga ! Masa bardzo szybko zastyga więc od razu po wymieszaniu nakładamy na ostudzony biszkopt.
- Nałożyć krem waniliowy na dolną warstwę nasączonego ciasta, i przykryć górną.




Czekoladowo - orzechowa polewa: 
- Mleko podgrzać ( ale nie zagotować ) wymieszać z masłem orzechowym i kakao.
- Polewę wylać na ciasto po brzegach, tak aby zaczęła spływać po bokach, i wypełnić całą górę ciasta.
- Ciasto przełożyć na paterę lub deskę ( na tym co będzie podane )
- Całe ciasto posypać kakao, również na około ciasta ( użyć do tego sitka)
- Ciasto odstawić do lodówki.
- Wyjąć przynajmniej godzinę przed krojeniem.




Ciasto pokroiłam na 10 kawałków.
Wartości odżywcze w jednym kawałku:
Kilokalorie: 156
Białko: 9.2g
Węglowodany: 21.5g
Tłuszcze: 5.1g

-----------------------------------------------------------------------------
Tort był dodatkiem do Dastina prezentu urodzinowego.
Był przepyszny :)
Tort robiłam nocą dlatego zdjęcia nie są super jakości.




Balony  i szampan też były dodatkiem do prezentu <3


  Dastin prezenty od mojej mamy i mój otworzył zaraz po północy.

Spełniaj Marzenia :* <3


-----------------------------------------------------------------------------
Pamiętajcie o uśmiechu!
Pat




18 komentarzy:

  1. Zdrowo i pysznie :). Spełniania marzeń :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje biszkopty są zawsze zjawiskowe❤
    100 lat dla Dastina.Fajny pomysł na masę.Za miesiąc będę robić fit-tort dla P. więc napewno coś zgapię od ciebie😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Też cieszyłabym sie z takiego tortu! Najlepszego dla Dastina :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie! Świenty pomysł na przepis, w razie potrzeby zrobienia tortu, z chęcią go wypróbuję! :D
    W wolnej chwili zapraszam do mnie na bloga liczę, że zostawisz po sobie jakiś ślad :* http://vickyemikor.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na przepyszny :O Chętnie taki zrobię jak tylko będę miała więcej czasu. Moje urodziny wypadają 16 listopada ale sama sobie tortu chyba robić nie będę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze życzenia dla jubilata :) Prezent w postaci tortu to naprawdę świetny pomysł. Nie mam wątpliwości, że smakował wręcz idealnie. Sama uwielbiam czekoladowe torty więc cieszę się, że teraz mam pomysł na taką fajną wersję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przesmacznie ♥

    http://roseaud.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. hehe nocą i pewie w ukryciu piekłaś torta coby Dustin niespodziankę miał:) to się nazywa super dziewczyna! wszystkiego najlepszego dla Dustina!

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się wspaniale a smakuje pewnie jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam to cudo i klapa... :( wydawało.mi się, że żeby biszkopt urósł należy dać sodki lub proszku do pieczenia. (nie było tego w przepisie) dałam łyżeczkę proszku, ale mimo to wyszedł niejadalny zakalec. Trzeba dać proszek lub sodę i ile? Bo łyżeczka za mało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nic sie nie dodaje, biszkopt tez nie rosnie jakos bardzo bo jest bez glutenu i nie ma "mocy" do tego. Moja foremka ma tylko 16cm, czyli jest mała i wysoka. ;)

      Usuń
  11. Zrobiłam biszkopt, wyszedł niejadalny zakalec. Powinno chyba dodać sody lub proszku do pieczenia żeby urósł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ah i ważne aby ubić białka na mocno sztywną piane ;)

      Usuń
  12. Wygląda jak ogromna mleczna kanapka! <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pyszności, na prawdę super torcik :))

    OdpowiedzUsuń