25 października 2016

415.Sernik Kakaowo - kokosowo - waniliowy. Bez cukru i glutenu.


Sernik
Kakaowo - kokosowo - waniliowy 
- bez cukru -
- bez glutenu -




Warstwa kakaowo - kokosowa.
Składniki:
- 100g mąki kokosowej ( u mnie odtłuszczona )
- 10g słodzika ( u mnie tagatoza )
- 4 żółtka jaj
- 20ml mleka ( u mnie roślinne )
- 30g masła klarowanego ( można użyć oleju kokosowego ) - rozpuszczone.
- 6g kakao ( u mnie odtłuszczone )

Sposób przygotowania: 
- Wszystkie składki połączyć ze sobą i zagnieść kulę.
- Kulę podzielić na dwie część ( jedna kula to 2/3 masy, druga 1/3 masy ) kuleczki wsadzić do miseczki i schować do zamrażalki.

Masa serowa:
Składniki:
- 4 białka jaj
- 1 całe jajko
- 1g wanilii ( naturalnej )
- 500g twarogu ( w kostce)
- 30ml mleka ( u mnie roślinne )
- budyń bez cukru
- 30g słodzika ( u mnie tagatoza )

Sposób przygotowania:
- Włączyć piekarnik i rozgrzać do 190oC.
- 4 białka ubić na sztywną pianę.
- Ser z mlekiem i jednym jajkiem podusić widelcem, dodać budyń, wanilię i wszystko wymieszać.


Foremkę ( 16 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. 
- Większą kulę wyjąć z miseczki i wyłożyć spód blaszki. ( umniejszą schować do zamrażalki )


- Białka połączyć z masą serową i wylać ją na uformowany spód.


- Wyjąć mniejszą kulę z zamrażalki i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach na masę serową.


- Sernik Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 190o C.




Sernik wyszedł bardzo puszty. Przygotowanie całego sernika to maksymalnie 15 minut. :)

Wartości odżywcze w całości/ kawałku. 
( Sernik podzielony na 6 dużych kawałków )
kcal: 1591 / 265
Białko: 147g / 24g
Węglowodany: 80g / 13g
Tłuszcze: 15g / 12 g

Przepis na masło klarowane ( Ghee ).
Przepis na masło pochodzi z książki: Smak Szczęścia.



Potrzebujemy:
- masło o wysokiej zawartość tłuszczu ( nie solone ) - 250g.
- garnek o grubym dnie
- szklany słoiczek

Sposób przygotowania: 
Masło rozpuścić w garnku na średnim ogniu. Gdy masło się zagotuję a na wierzchu pojawi się piana należy zmniejszyć płomień do minimum, gotować około 10 minut(bez przykrycia )  co jakiś czas mieszając i zbierają ( i wylewając ) to co wypływa na wierzch ( biała piana ). Trzeba uważać aby nie przypalić masła!
Gotowe masło Ghee powinno być przezroczyste o złotym kolorze. Masę przelać do słoiczka ( uważać aby się nie poparzyć, nie używać plastikowego pojemnika! ) uważając aby żadne stałe elementy nie dostały się do słoiczka ( osad z dna garnka ). Piana z wierzchu i osada z garnka są to zanieczyszczenia które się pozbywamy.

500g masła - gotujemy 15 minut.
1kg masła - gotujemy 30 minut.



Przepis do pobrania/ zapisania / wydrukowania. 

Pamiętajcie o uśmiechu! 
Pat

7 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda:-)
    Koniecznie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniki kochamy ponad wszystko a ta wersja to już w ogóle wygląda tak fantastycznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko! Zamawiam kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. serniczek cudny! uwielbiam serniki i ie wiem dlaczego robię je tylko raz w roku na Boże Narodzenie. A masło klarowane planowałam zrobić po wakacjach ale jakoś tak nie miałam potrzeby smażenia a patelni a do tego właśnie chciałam używać ghee. nie każdy wie, że tak łatwo można masło klarować w domu i kupują gotowe 3 x droższe w sklepach- często w plastikowych pojemnikach (powinno być w szklanym) a tu proszę kilanaście minut i gotowe! i wiemy co jemy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ten sernik pięknie się prezentuje. Nie mam wątpliwości, że smakuje idealnie. Muszę przyznać, że mam ogromną słabość do serników wszelkiego rodzaju. To chyba takie zauroczenie już od dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń