18 października 2016

413. Babeczki na Halloween, bez cukru, bez laktozy, bez glutenu.

Babeczki idealne na Halloween:
- bez cukru -
- bez laktozy -
- bez glutenu - 


Składniki
Babeczki:
Składniki na 5 sztuk.
- 20g mąki kokosowej ( u mnie odtłuszczona )
- 80g mąki ryżowej
- 20g słodzika ( u mnie tagatoza )
- trzy żółtka jaj
- 100ml mleka ( u mnie niesłodzone kokosowe )
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka mix przypraw do piernika ( cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa )
- 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- naturalny barwnik ( pomarańczowy )

Składniki na kremową masę:
- gęsta część mleka kokosowego w puszcze ( trzymana wcześniej dwa dni w lodówce )
- 10 kropelek stewii ( słodkość 2 łyżeczki cukru )
- matcha tea ( szczypta )
- naturalny barwnik ( zielony )

Sposób przygotowania:
Babeczki:
Zmiksować na " piankę " żółtka, dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Masę przelać do foremek ( u mnie papierowe foremki nieprzywierające ), piec około 30 minut w 180oC.

Masa kremowa:
Otworzyć puszkę ( nie brać przykładu ze mnie i nie używać noża ! a użyć otwieracza do puszek ! ), łyżeczką przełożyć gęstą część do miseczki, dodać stewie, herbatę i barwnik, wymieszać i odstawić do lodówki na czas pieczenia.

Czekoladki to rozpuszczona czekolada w kąpieli wodnej, i przelana do sylikonowej foremki.






Wartość odżywcze w jednej babeczce: 
Kilokalorii: 190
Białko: 4.4g
Tłuszcze: 10.6g
Węglowodany: 18.4g

Wskazówki:
- nie użyłam białek z jaj bo chciałam aby babeczki były zgodne z dietą niełączenia, białka można zmiksować na pianę i dodać do masy.
- sylikonową foremkę do czekoladek kupiłam na ebay.
- tagatoze mam ze sklepu www.stewiarnia.pl -> Klik <-
- matcha tea ( chińska zielona herbata ) można pominąć, ja uwielbiam ją na słodko.


Wyszły przepysznie omomom.... :)
To pierwszy, ale nie ostatni przepis który pojawi się przed Halloween. 


Przepis do pobrania, wydrukowania, zapisania. 

------------------------------------------------
Pamiętajcie o uśmiechu !
Pat

7 komentarzy:

  1. Babeczki wyglądają rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale Ty masz talent do kreatywnych wypieków Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł i fajne dekoracje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. swietne!! w dodatku wygladaja pysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Te foremki są świetne :D Jeszcze nigdzie takich nie widziałyśmy a super wyglądają potem te czekoladki na ciachu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne babeczki :) widzę, że zaczęłaś przygodę z dietą niełączenia, to wspaniale :) zajrzę na tę grupę, o której wspominałaś mi na moim blogu :) dziękuję za odwiedziny u mnie :)

    OdpowiedzUsuń