22 stycznia 2016

350. Projekt: Bezbolesne usuwanie cukru z diety.

Cześć
Dziś chciała bym wam napisać o fajnym projekcie w którym mam zaszczyt uczestniczyć i być jego częścią.




Wraz z Agnieszką , Natalią i Łukaszem od paru miesięcy tworzymy projekt którego główną pomysłodawczynią jest Agnieszka.

Bezbolesne usuwanie cukru z diety - jak sama nazwa mówi będziemy usuwać cukier z jadłospisów, oczywiście chodzi o biały cukier bo wiadomo że nic dobrego on nie wnosi do naszej diety.
Na naszym fanepage jak i w grupie znajdziecie mnóstwo przepisów a także porad z zamiennikami cukru.

Jeżeli szukacie pomysłów i fit pyszności to dołączcie do nas i wysyłajcie nam swoje pomysły na wszystko: ciasta, ciasteczka, desery, napoje... co najbardziej lubicie, a my to chętnie pokażemy na naszym facebooku, instagramie i odeślemy do waszego bloga/ strona lub innych socialmedi.

Wydarzenie jest dla nas wszystkich, aby nie rezygnować ze słodkości bo ja osobiście je uwielbiam i nie wyobrażam sobie dnia bez słodkiego smaku, a jeżeli ktoś mi daje pomysły na pyszne deser, to ja jestem w niebie.

Jesteśmy na:
Grupa na Facebook -> -> Klik <-

Agnieszka ( Agnes ) -  www.agnesblog.pl -> Klik <-
Natalia -  nebeskaa.blogspot.co.uk -> Klik <-

Pokaże wam jeden mój ulubione przepis który pojawił się na grupie  i w najbliższym czasie go wypróbuje: 

Bezglutenowe Ciasto Czekoladowo-Daktylowe. 



Z bloga Planeta Smaku www.planeta-smaku.pl -> Klik <-

Składniki:
1 szklanka suszonych daktyli
50 g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao
2 łyżki ciemnego kakao
1 szklanka mąki kokosowej
1/2 szklanki mąki ryżowej lub jaglanej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 duże jajko
1 szklanka mleka
1 łyżeczka octu jabłkowego
sok z 1/2 pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki tahini lub masła orzechowego
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
1/2 szklanki suszonej żurawiny - można pominąć
Polewa: 100 g gorzkiej czekolady + 100 ml śmietanki kremówki


Daktyle przełożyć do rondelka, zalać ok. 1/2 szklanki wody i dodać sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Postawić na małym ogniu i zagotować. Mieszając, gotować, aż daktyle rozpadną się w większości. Zestawić z ognia, dodać tahini lub masło orzechowe i zblendować na gładki krem.
W misce wymieszać oba rodzaje mąki, sodę, proszek, kakao, cynamon i posiekaną czekoladę oraz opcjonalnie żurawinę. W osobnym naczyniu zmiksować ze sobą mleko, jajko, krem daktylowy, olej i ocet. Wlać do suchych składników i zmiksować krótko, do połączenia składników. Masę przełożyć do formy o śr. 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić i polać polewą czekoladową (roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszać ją z kremówką).
Smacznego!


Wygląda obłędnie prawda ?

Mam dla was niespodziankę, zespół Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety wraz ze Zmianyzmiany.pl organizuje konkurs w którym do wygrania będą 3 zestawy po 12 batonów. 



Jeśli chcesz usunąć cukier ze swoich jadłospisów to ten konkurs i nagroda jest dla Ciebie. Regulamin i zasady konkursu znajdziecie na naszym FanePage, bo tam odbywa się konkurs. 



Mój ulubiony baton to zdecydowanie PETARDA -> skład: daktyle, pestki dyni, maliny, morwa, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, nasiona chia, spirulina.

Zapraszam do udziału wydaje mi się że warto a i nagroda jest fajna, i na pewno to nie ostatni konkurs. 



Na dziś to wszystko :) 
Kolejny post już w niedziele.
Pamiętajcie o uśmiechu.
Pat- Wiem że się uda! 
SnapChat: pat-dream

5 komentarzy:

  1. O tak, wasze pomysły są genialne <3 bardzo chętnie śledzę tę akcję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna akcja, będę obserwować:) a tego daktylowca już sobie spisałam i jutro piekę!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Udział już wzięłam! Teraz tylko trzymać kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł :) chętnie sięgnę po inspirację ;)

    OdpowiedzUsuń