5 listopada 2015

330. FotoMenu Wegetarianki VI

Cześć.
Dziś kolejny post z jedzeniem z minionych dni :) 

Masło kokosowe:


Składniki:
- wiórki kokosowe 100% nie siarkowane

+ dobry blender 
+ słoiczek

Sposób przygotowania:
Wiórki zblendować z przerwami do uzyskania konsystencji masła. 


Masło zastygło mi na twarda masę, ma konsystencje oleju kokosowego trzymanego w chłodnym miejscu, w połączeniu z ciepłem roztapia się do idealnej konsystencje. Najlepiej smakuję z racuchami. 


Racuchy: jedno starte jabłko, jajko, cynamon, szczypta sody, 4 łyżki płatków owsianych. 




Ciasto białkowe z cieciorki:

Składniki
- 250g ciecierzycy
- 2 jajka
- 100g odżywki białkowej ( można zastąpić mlekiem w proszku lub bezglutenową mąką np: ryżową, kokosową ) 
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta sody
- dwie łyżki cukru kokosowego.

+ foremka do pieczenia
+ olej kokosowy, mąka kokosowa - do wysmarowania i obsypania blaszki. 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować, przełożyć do formy, piec około 45-50 minut w 180oC, sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie klei. 



Idealnie sprawdza się jako posiłek do pracy :) Jest przepyszne, i dobrze syci. 


Ciasto + kisiel.


Zapiekanka :

Składniki:
- 200g kaszy ugotowanej 10 minut - u mnie pęczka, wcześniej robiłam z gryczaną. 
- jedna duża marchewka 
- jedna duża cukinia
- jedna duża cebula
- 400g pieczarek. 
- 3 jajka
- sezam 
- przyprawy

+ foremka keksówka
+ papier do pieczenia. 

Sposób przygotowania: 
Na patelnie podsmażyć: startą marchewkę, startą cukinie, pokrojone w kostkę pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawy.  Gdy warzywa ostygną połączyć z kaszą i jajkami. Przełożyć masę do foremki i posypać sezamem. Piec 60 minut w 180oC .





Ciasto jabłkowe:

Składniki:
- 300g płatków owsianych
- 8 małych startych jabłek
- 4 jajka
- soda
- dwie łyżki cukru kokosowego
- łyżka cynamonu 

+ papier do pieczenia
+ foremka keksówka



Sposób przygotowania: 
Wszystkie składniki dobrze połączyć, przełożyć do foremki, posypać suchymi płatkami owsianymi. Piec około 35 minut do mocnego zarumienienia w tem. 180oC. 

Z przepisów to wszystko, teraz inne zdjęcia: 


Dwa tosty, serek wiejski, borówki, śliwka + kawa z mlekiem. 


Ostatnio moje ulubione kanapki:
bajgel pełnoziarnisty, pasta vege, ser wędzony, ogórki. 

Tą pastę kupiłam dwa miesiące temu i zaczęłam ją jeść bo termin ważności się kończy. Jest przepyszna, tak wiem że sojowa, ma w sobie niecałe 5% białka sojowego, ale ja jem tak mało soi że jak kupie raz na miesiąc ( bo tylko raz w miesiącu jestem w tym Polskim sklepie, to nic mi sie nie stanie ) 


kanapki <3 :
bajgel, pasta vege, żółty ser, pomidorki + pieprz, kawa anatol. 


- ciasto jabłkowe
- serek wiejski + borówki + wafle kukurydziane
- zapiekanka z kaszy gryczanej
- gryczanki + jabłko 


Składniki: kiełkowana polska kasza gryczana, daktyle, rodzynki, kiełkowany słonecznik, kiełkowana kasza jaglana, owoce leśne 8% (polskie owoce aronii, żurawina* polskie czarne jeżyny), siemię lniane,szałwia hiszpańska, amarantus.

Baton Kosmos:
daktyle, figi, orzechy nerkowca, migdały, słonecznik, kakao. 

Zjadłam go tylko 1/3, zdecydowanie dla mnie za słodki :) Za to petarda jest przepyszna, to chyba przez maliny w składzie <3. 


Batonik Naturling, czekał na mnie od sierpnia.
Skład: daktyle, ananas, migdały, orzechy laskowe, kakao, marakuja, olej słonecznikowy. 


- batonik zbożowy z miodem, jabłko, woda. 


- kawa i ulubione orzechy w pieprz ( migdały i nerkowce) 


- racuchy jabłkowe
- bajgel 
- zapiekanka z kaszy pęczak, jajko i pomidorki
- mleko sojowe 
- ciasto i winogrona 


- racuchy z masłem kokosowym 
- bajgel 
- mleko sojowe ( mleka nadal nie wypiłam i wezmę je jutro do pracy ) 
- ciasto 


Zakupy : płatki orkiszowe, popcorn x2, mąka ryżowa, wiórki kokosowe, angielski odpowiednik gryczanek ( pokaże skład jak będę je jadła ) 




Pisząc ten post zobaczyłam że strasznie mało urozmaicone są moje jadłospisy, ale bardzo mi smakują, na jutro też mam bajgla do pracy ( kupiłam 5 i muszę zjeść ), i sporo tych batoników zdrowych, ale kończą się terminy ważności a jeszcze mam ich sporo. Na jutro mam batonika lewy sierpowy, daty ważności ich były do 07.11. 
Z jedzenia na dziś to wszystko, wracam do pełni zdrowia, już chodzę powoli do pracy, i codziennie ćwiczę, na razie górne partie ciała :) Od przyszłego tygodnia zacznę pisać bardziej regularnie. I oprócz jedzenia mam wam do pokazania dużo różnych fajnych rzeczy, więc myślę że kolejny post napiszę przed piątkiem. 


Ostatnio znów czytam codziennie <3 :) 


Na dziś to wszystko:)
Pamiętajcie o uśmiechu ! 
Pat- Wiem że się uda ! 
Snapchat: pat-dream

8 komentarzy:

  1. To masełko wyglada bosko! Ciacho z reszta też ;) Muszę w końcu coś upichcić ze strączków! :)
    A ta pasta węgierska jest boska! Pisałam o niej recenzje i też zachwalałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a wiecie, że ja nie próbowałam nigdy masła kokosowego? :D wstyd się przyznać ale muszę nadrobić zaległości bo mi się bardzo podoba :) cała reszta też wygląda bardzo smacznie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Żeby ta ciasta Cie nie zgubiły..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy to będzie mój problem a nie Twój ;)

      Usuń
  4. Olej kokosowy stosowałam już wcześniej, masła jeszcze nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie zdrowe przepisy, szczególnie spodobało mi sie ciasto z cieciorki :) a masło kokosowe musze koniecznie wypróbowac!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam to Twoje masło kokosowe sprawiło, że aż mi ślinka cieknie. Ja jakoś za Chiny nie mogę dorwać porządnego blendera i mam problem z doblendowaniem wielu rzeczy, czego dokładnie używasz ? :)

    OdpowiedzUsuń