22 kwietnia 2013

67. Inne "Spaghetti"


Wczoraj będąc na chińskiej dzielnicy , w końcu! zaopatrzyłam się w kiełki fasoli. Tylko tak szczerze nie miałam bladego pojęcia jak mam je jeść. Nie znam kiełków z Polskie nie pamiętam żebym je jadła. W chińskich restauracjach są podawane z makaronem i kaczką lub kurczakiem.





Ja postanowiłam zrobić  " spaghetti " zamiast makaronu kiełki. Wyszło obłędnie :) Zaliczam kiełki do warzywa które będzie w moim domu gościć często !

Przepis na 3-4 porcje:
Składniki : 
- 400 g kiełków 
- 200 g pieczarek 
- 1 duża cebula 
- 150 g indyka 
- ulubione przyprawy u mnie : papryka słodka, sól morka , pieprz, chilli 

Ugotowałam kiełki w osolonej wodzie , gotowałam ok 30 minut.
Farsz : Pokroiłam pieczarki w plasterki , cebulę i indyka w kostkę wszystko wrzuciłam do wok-u "psik" oliwy i 1/5 szklanki wody + przyprawy i dusiłam :) Tak żeby były dobre. 

Polecam - Zdrowsze od makaronu i inny smak. Aż cieszy podniebienie :) 

Jedzonko Poniedziałkowe : 





śniadanie : 
-Kawa zbożowa Inka z błonnikiem pół na pół mleko + woda
- 1/2 kromki chleba z jajkiem i 1/2 ogórka 

+ 4 daktyle i kostka gorzkiej czekolady 
+ 1 l wody :)









II śniadanie : 
Gdzieś na stacji :) 
- 3 duże truskawki 
- banan 






















Obiad :
- marchewka
- groszek
- jajko
- 3 pieczarki pokrojone w plasterki i " usmażone " na suchej patelni 





Podwieczorek na słodko :
Druga połówka kromki chleba :) z łyżeczką masła orzechowego Mniammmm ! + Budyń czekoladowy 














Kolacja : Spaghetti kiełkowe :) Zdjęcie na samej górze :) 




Play na jutro : praca praca praca :) 
+ seria ćwiczeń z ciężarkami. Bo nietoperze nie są fajne !!!! :) 

Obiad: Spaghetti z marchewką i groszkiem :D Do tego owoce w pojemniku już czekają żeby chwycić na jutro do pracy ! 






Pat- Wiem że się uda ! 



6 komentarzy:

  1. jadłospis wygląda smakowicie :) uwielbiam połączenie banan-truskawka !

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wymyśliłaś z tym spaghetti :) W sumie nie jadłem jeszcze kiełków jakoś mi się zawsze wydaje , że się tym nie najem :) Ale jako dodatek do takiego makaronu Twojego przepisu czemu nie :) Muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. super to kiełkowe spaghetti, może wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem ci, że pomysł miałaś niesamowity :D W życiu bym nie wpadła, by zastąpić makaron kiełkami ;)
    Kiełki możesz wyhodować sama w domu. Wystarczy kupić kiełkownicę (inna nazwa kiełkownik), u nas kosztuje około 35 zł, i nasiona- są całe sklepy internetowe z nasionami na kiełki :) Ja najbardziej lubię kiełki rzodkiewki- chrupiące i ostre!

    OdpowiedzUsuń
  5. z chęcią z Twojego talerzyka zabrałabym truskawki;)

    OdpowiedzUsuń